Branič

БРОЈ 1.

Б Р А Н И Ч.

21,

ме земљишту распростире и на нове, додније подигнуте грађевине на томе земљпшту. Ми се надамо, да Ке, по свестраном проучењу о?ога питања, јуриспруденција наших судова доћи до сталности на овоме гледишту, које изложисмо. II. Ј. Савић секретар мин. правде.

Б Р А К. Газлпка пзмеђу брака п жпвотпљског спарпвања. Прпродпп закони нису довољнн да регулпшу брак. Нажносг. Органпзацнја спољпе п унутарље стране. Нерозакоиски п грађанскп брак. Брак је трај на заједница између два дица разног пода . која се""удружују у тој намери да заједнички живе. 1 ) Француски правник Порталис налази да муж и жена имају за цел да се узајамно н отио ма жу, да заједнички сносе све те рет е^у~животу , да~деле сво!У судбину , а поред тога и да одрже св'»)у Фслу.' 2 ) У осталом данас се одрлсање Феле сматра само као споредна цел. а ) Брачна је заједница основана на приррдним законима, на разлицп нола и нагону. У томе брак личи на полну заједницу животиња , која је такође основана на ириродним законима. Човек и жена удружују се, а тиме се покоравају вишим законима, које не иознају. То исто чине и животиње, Али при свем том између људског брака и животињског спарпвања постоји грдна разлика, јер се и људи разликују од осталих животиња. Код људи су пре свега развијени осећаји л>убави и поштовања, а код животиња тога нема, јер код њих влада само нагон. Ти су осећмји узрок што образовани л,уди данас не трне нолигамију — многоженство. Код животињл је са свим друкчије. Белика већина живи у полигамији. 4 ) Код људи морална љубчв може да буде стална и неироменљива, а код животиња је нема нпкако. Код животиња влада нагон и то само неко време и у извесно доба године. Кад то време спаривања прође , животање постају

х ) У Јустинијановим ивституцијама налави се ова одрвдба: „Бракје паједница између човека и жене у цели да живе у друштву које се не може развести." 31. I;. 1- Т. IV. (1е ра (па ро1ев*а1е.

2 ,) ]^аигеп4 РгтсЈрев <1е (1го14.сЈуЦ Ггаи^аЈз. Св. II Ј\3 360,

3 ) Е. 01а8§вп. Е1бтеп18 Ли с1го14 Ггап^ајз. (Рапв 1884.) Св. П. стр. 119.

) М. Е. Сћаиуе! Ба ЈапиНе сћеж 1ез ће1е». (Сасп 1880) стр. 1С.