Branič

196

Б Р А Н И Ч

бро

у кодико истинитост њену подносилац буде доказао (§ 189 гра!>. суд. постуика). И касационн суд у својој општој седници од 17 Фебруара 1888 г. Лв 465, нађе, да прпмедбе оделења касац. суда не стоје а противразлози апелац. суда да су закону саобразни, па зато горњу нресуду апелац. суда и оснажп. Саопштио М. Д амјановић.

КЊИШЕВНОСТ Добили смо на приказ књигу : Бев 1 г а ј 1 е 8 (1е багапНе а и XIX 8 1 е с 1 е. Е*ис1е с!е (1го1(; т^егпаиопа1 е! (Гћ181о1ге (Нр1отаИдие раг .М. Ј\Шоуапот1;сћ (1ос1еиг еп с1гоИ. Раг18 1888. Ми ћемо о овој књизи нашега младог трудбеника коју више проговорити у.једном од идућих бројева.

Б Е Л Е Ш К Е Дебата у пруској скупштини о правничком образовању. — У пруској скупштини дошло је било ту недавно до речи и саветовања о спреми младих иравника и о њиховим испитима. Др. Вер узео је правнике студенте у заштиту и бранио их је од прекора да нису приљежни. Међу тим препоручивао је и сам боље иравиичко иаображење. У овом последњем погледу развила се беше жива дебата у којој су учествовали иосланици: Бахем. Гинтер, Мајер, АрнсФелд и Бедикар, иа је био резултат дебате да је и министар правде иризнао, да је одиста кратко време за сирему ре®ерендара код судских власти од шест месеци. Но у министарству иравде, као што се дознаје, мишлења су, да се тек онда, пошто нови гра!>. законик ступи у живот. учини основна измена у томе погледу, кад ће н нови поступак за цело немачко царство у живот ступити. М. Д.

власник: УДРУЖЕЊЕ ЈАВНИХ ПРАВОЗАСТУПНИКА У СРБИЈИ. одговорни уредник: "рОРЂЕ р.. Ј"1 е НАДОВИТ> јавни иравозаступник

Штампарнја задруте штамиарских раденика. (Добрачинг уд. бр. 18) Београд. I