Branič

506

б р а н и ч

број 13 и 14

нарочито уз Баркмијера. Увек има добро да се има на уму разлика између кривице и урачунавања исте. Ми не казнимо ни личну кривицу као такву нити објективну узрочност, али ми казнимо кривичну узрочност. Где нема узрока, ту нема ни урачунавања, али где има узрока, ту не мора увек бити урачунавања. Суд најпре треба да буде на чисто с тиме да постоји дело, тек после долази урачунавање истога, а тет; после овога величина и степен казне. Назори пишчеви из науке о покушају такође су врло занимљивп. Ио мп се овде не можемо њима бавити. Читалац нека се с њима упозна из самог дела. Ми ћемо овде додирнути још само једну ствар. Писац одбија на најоддучнији начин мишлења изнета у најновије време, по којима тув. а^еп^а ргоуоса^еигз не подлеже никаквој казни. Он наглашује, да је дужност полиције да открије учињене и да спречи извршење оних злочина, који би били на путу да се учине, но да за ово ни по што није нужно подстрекавање од стране полиције. Нема никаквог јаког разлога. који би полициског подстрекача разлнковао од обичног. Ми потпуно делимо мишљење г. писца и ако овде у само питање не можемо потање улазити. Бг. В. Изигпла је пета свеска (други део) Теорије казненог права од Ј. Ђ. Авакумовића. У њој је свршетак Покушаја (стр. 661 — 753' и почетак књиге пете која говори о саучешЛу (стр. 756 — 819).

Б Е С Н И К Управни одбор удружења јавних правозаступника конституисао ■се овако: председник г. Петар Татић, благајник и уредник »Бранича« г. Ђорђе А. Ненадовић, чланови редакционог одбора г. г. Милутин Ј. Марковић, Нпкола Капетановић и Никола И. Николић, деловођ г. Драгутин Гођевац,

М. Р. Веснић, наш сарадник, проглашен је 8-ог пр. м. по положеном испиту на минхенском универзитету за доктора. права. Ми ћемо у једном од идућих бројева донети и јавно предавање које је Др. Веснић том приликом држао, а које ће показатп читатељима као и остали његови радови научну спрему нашег младог трудбеника. Докторат нека му је награда за досадање труде, а уверени смо да ће стећн и признање свију нашпх правника не застајући у раду на пољу правне жњижевности.