Branič

број 23 и 24

б р а н и ч

Г. Вукићевић решио је задатак овако : »Да би се вндело да ли је закони део сина Милоша окрњен према § 47 7 грађ. законика морају се најпре оценити сви делови завештан;! т. ј. Драгутина, Милоша и Фонда. Ако се сада нађе да део Милошу износи мање од половине целокупне вредности, онда је закони део његов окрњен. На случај тај да је његов закони део окрњен, онда судим на основу Ц 565 и 480 грађ. законика и \ 24 с погледом на § 487 истог законика: да су обојица т. ј. и легатар Драгутин и фонд дужни да сразмерно својим деловима допуне закони део Милошу.

Испитна комисија донела је закључак : да је г. Вукићевић у опште узевши добро положио правозаотупнички испит.

1|в 8иВта§е имтег8е1 е4 1е ге^нпе раг1ешепШге, раг Раи1 1аШШ. Раг18 1888 1јђга1г1е НасћеШ е4 СЈе. р. V, 254. Р ггх : 2*75 Ггб.

Читаоцима овога лпста без сумње биће познато, да је од краткога времена питање о ревизи.ји устава и у Француској постало дневно питање. Нокрет духова произведен постанком једне нове политичке партије у Француској, националне партије, ширио се све више, док није у последње време допро и до владиних кругова. Дисолуција иарламента и ревизија. устава, то је девиза ђенерала Буланжера, који је данас на челу те партије. Колико ова његова девиза одговара правоме стању ствари и стварним потребача земље, ми не ћемо оцењивати; али видимо само то, да се од прилике пре два месеца и сам кабинет решио, да ради у правцу ревизије. Нама су за сада још непознати резултати тога рада, али ми само констатујемо предузете кораке. У исто време видимо да у Паризу излази из штампе и једно делце којега наслов исписасмо горе п које смо ради приказати читаоцима ),Бранича. к Писац дела г. Ла®ит добро је познат људима којн се баве питањима јавнога права. Његово раније дело: 1,е рагаЛохе Ае ГЕдаШе наградила је и сама Француска Академија, те је тиме освештала његову компетенцију у питањима ове врсте.

П. Вукићевић"

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД