Branič

стр . 362.

б р а н и ч

БРОЈ 11.

јурисдикцију која регаава о сукобима између судске и административне класти. 29. 2°. Не само да судови немају права да врше активне функције административне власти, већ они немају такође права ни да извиђају и расправљају спорове из њене надлежности, а то су административни сиорови. Како је ово једна последица уставпога начела о иодели власти, то би сваки рад суда којим би он посредно или непосредно решавао какав спор од те врсте био противан самом уставу. Питања о делимитацији надлежностн судске и административне власти у овом случају могу се појавити само у државама у којима судовима није дато пЈ »аво да суде и административне ствари. Таквим пнтањима не може бити места у земљама у којима судска власт решава све спорове, ма какве прнроде они били: и приватне и кривичпе и административне; нити тамо, поводом административних спорова, може искрснути сукоб између судске и управне власти. У Белгији не постоје административни судови. Чл. 92. и 93. њенога устава пропиеује: „Спорови који имају за предмет грађанска права спадају искључиво у надлежност судова. — Спорови који имају за предмет права нолитичка долазе у надлежност судова, сем изузетака одређених законом". 1 ) Према томе, Касациони Суд који, по чл. 106. истога устава, решава о сукобима, ретко ће кад имати прилике да то своје право употреби у односима судске и административне власти. Административни судови не постоје такође, као што смо видеди, ни у Енглеској, Шведској, Норвеш кој, Данској. И тамо, начело одвојености судске и административне власти не добија примене у случају админисгративних спорова. У Италији, до 1865. важио је систем административпих судова, сличан систему француском. Те године донесен је закон којим су укинуте спорне атрибуције окружних и Државнога Савета и који је судској власти дао право да, у принципу, решава сваки спор. Али, усвојивши тај систем, закон од 1865. изузетно је задржао извесне предмете у надлежности административне власти. 2 )

1) В. Багез^е, ор. еИ 1 I. р 69. 3а те изузетке, в. БаГегпеге, ор. сН4. I р. 67. а 69. .Тетини адииеиетративни суд у Белгији јесте Гдавна Контрола (В. Бетотђупез, ор. сЛ. I. р. 221.)

2 ) Закон тај није произвео жељено дејство. Укинувши сиорне Функције окружних савета и Државнога Савета, он је многе цредмете, који су пређе