Branič

Страна 332

„Б Р А Н И Ч"

Број 7

диЈа, за време тра.јања извиђаја, погрешно је.') и в ) Судска пракса, која би ишла за овим мишљењем, не само да би била погрешна, већ би представљала једно лутање, лишено сваке зако ; нске основе.

Родољуб Конић, судија у Пожаревцу ИНСТИТУТ „ПРИВАТНОГ УЧЕСНИКА НЕТУЖИОЦА" (ОШТЕЋЕНИКА) У ПРАВНОЈ СВЕСТИ КОД НАШЕГ НАРОДА Нови поступак у кривичним делима у пропису § 6- јасно каже, да се под странком у кривичном поступку разуме: тужилац и онај прстиву кога тече кривични поступак. У своме V. ставу овај исти законски пропис прецизира ко се све сматра тужиоцем у поступку и каже, да се под тужиоцем разуме: државни тужилац, приватни тужилац (за дела која се гоне по приватној тужби) и приватни учесник. У кривичном судском поступку постоје, међутим, два правна института „приватног учесника", који се разликују и по функцији коју у поступку врше и по правима која по поступку имају, што је у почетку, у примени новог кривичног поступка судовима задавало гешкоће, јер та разлика у закону није прецизно изражена, те је суд ту разлику морао сам да изналази из духа законских прописа. — Постоји „приватни учесник као супсидиерни тужилац", који долази на место државног гужиоца у случајевима предвиђеним у § 53. крив. суд. пост. и има она иста права која има и државни тужилац, изузев, наравно, она права која проистичу из карактера државног гужиоштва као јавне власти. — Закон о кривичном судском поступку само овога и оваквог приватног учесника сматра странком — тужиоцем у поступку, што се јасно види из прописа § 6. ст. 5. који се у својој последњој реченици ш {т- позива на пропис § 54. крив- суд. пост., а који законски пропис говори искључиво о приватном учеснику као супсидиерном тужиоцу. Постоји међутим у крив. поступку још једна установа прив. учесника а то је „приватни учесник - нетужилац" или „оштећеник" како га закон по каткад назива, који у поступ-

5 ) Д. Станковић судија у Нишу: „Дали може истражни судија наредити притвор, ван случаја из § 121 крив. суд. пост.", Бранич за 1931 I од. бр. 11, стр. 543. в ) Др. Михаило Вуковић државни гужилац у Бјелој Цркви: „Трајање притвора по новом кривичном поступку", Мјесечник за 1930 год. бр. 11—12, стр. 520.