Branič

САДРЖАЈ ПРАВНИХ ЧАСОПИСА

95

и г. г. Милошем Јовичићем, Др. Данилом Ј. Даиићем, Др. Јанком Шуманом, Др. Михаилом Коншаншиновићем и Др. Миланом Бартошем, као члановима управе. У надзорни одбор изабрани суд г. г. Лаза Урошевић, Др. Јован Савковић, Др. Живан Саасојевић, Добра Пешковић и Милан Влајкотћ. Прва редовна годишња скупштина удружења одржана је 1. фебруара 1936. год., на којој је узело учешћа много правника. Том приликом г. Михаило Јовановић претседник Београдског касационог суда у пензији иза•брат је за почасног члана удружења •с погледом на његове заслуге за правну теорију .и праксу. Одређен је члански улог на 60.— дин. годишње, ла је у дискусији г. Др. Тома Павловић апелациони судија из Новог Сада тражио, да се под окриљем друштвеним отвори дискусија о претпројекту новог Грађанског законика и >г. Др. Милан Баршош критиковао је начин досадашњег изједначења законодавства код нас путем преписивања аустриских закона, истичући сву штетшост од таквог изједначења. Тражио ■]е да се по овој теми нарочито дискутује у удружењу. По завршеној дискусији и потврђешој старој управи.потпретседник удру.жења г. Др. Драгољуб Аранђеловић годржао је једно успело предавање О ■одговорности за накнаду штете по Пољском законику по облигацијама с обзиром на нашГрађански законик и Лредоснову Југословенског грађанског законика. Др. Видан О. Благојевић, адвокат.

Друштво за правну философију и социологију 29. децембра 1935. год. ово друштво, . које је Основано маја месеца прошле годнне, одржадо је своју прву годлшњу . скуцштдну на Веоградском универзитету. Том приликом, чланови удружења саслушали су веома инструктивна излагања претседника г Др. Ђ. Тасића и секретара г. Др.Ј. Ђорђевића о раду друштвеном у прошлој години. Нарочито ј 'е интересантна активност била г. Др. Тасића и других чланова удружења у селу, у Подрињу, непосредно у народу, одакле су чланови удружења понели веома снажне утиСке. Присутни чланови на скупштини су подвукли рад претседника г. Др. Тасића, примили извештај управног и надзорног одбора и задржали их и даље, повећавши управу са два нова секретара. | У смислу друштвених правила и ради ширења друштвених циљева, чланови друштва одржали су до сада на Коларчевом универзитету, четирн предавања и то г. Др. Ђорђе Тасић: Општи поглед на изворе права, г. Др. Божидар С. Марковић: Правичност као извор права, г. Др. Михаило Консшаншиновић: Корпоративно право и г. Љуба Радовановић: Управна власт и њено право. Интересовање за ово друштво сваким даном се повећава а сем тога и друштвена сретства нешто су мало повећана. тако да се може справом очекивати, да ће оно Одговорити својим циљевима и дати значајне резултате. В. Б.

САДРЖАЈ ПРАВНИХ ЧАСОПИСА Б р а н и ч ће доносити садржаје свих правних часописа код нас. Архив за правне и друштвене науке, орган Београдског правног факул-тета. Уредник Др. Михаило 'Плић. Садржај Бр, 1. Књ. XXXII (Х1ЛХ.) за јаиуар 1936. год.: Чланци: Др. Ђорђе Тасић: Макиавели Г. Слободана Јовановића у светлости његове теорије о држави; Др. Милан Шкерл: Резерве у женевским конвенцијама о меници и о чеку; Инж. Павле Васић: Стандаризација у служби контроле производње; Др. Јурај Кулаш: Долус и кулиа у нашем Кривичном законику: Александар Хаџи-Поповић: Један случај индигнитета непредвиђен у Грађанском законику. — Хронике: Међународно-правна од Др. Илије А. Пржића; Економско-финансиска од Др. Мије Мирковића: Адмиипстративна оц Војислава М. Ђендића; Судска од Др. Адама Лазаревића, Тих. М Ивановића, Владимира Тимошкина, Јована Д. Смиљанића и Леона М. Амара. — И т. д. Мјесечник, гласило Празничког друштва у Загребу. Уредцици: Др. Едо Ловрић и Др. Иво Полишео. С.адржај Бр. 1. Год. ГХП. за сијечањ (јануар) 1936. год.: Племенска култура и њени данашњи остаци Од Др. Динка Томашића; Основ