Čovek i inventivni život
40 Божидар П. М. Ћурчић
коју јој ми приписујемо. Једном речи, то је сврховитост овог остварења. Али ми то својство налазимо у било којем физиолошком механизму. Узмимо, примера ради, гликемију, механизам који регулише шећер у нашој крви.
Један од неопходних састојака наше крви јесте шећер, гликоза, која се ту налази нормално у концентрацији од око 1 грам по литру. Како се та гликоза троши без престанка, и то са веома промељивим интензитетом према мишићној активности, спољашњој температури, и како, с друге стране, допремања храном могу бити изванредно променљива и нередовна, мора да постоји један механизам за регулисање да би обезбедио скоро савршену сталност овога састојка крви. Јетра је орган који игра главну улогу у том механизму за регулисање. Ако допремање шећера превазилази потрошњу, јетра задржава шећер, претвара га у гликоген, животињски скроб, и смешта га у своје ћелије, да би ту залиху мобилисала и претворила је у шећер, који ће се улити у бујицу крвотока, према потребама организма. Ово претварање гликогена у шећер обавља се помоћу фермената присутних у јетри, који ступају у дејство и који регулишу своју активност тако да обезбеђују сталну концентрацију шећера у крви.
У регулисању гликемије укључени су: панкреас, са својим хормоном, инсулином, надбубрежне жлезде, са њиховим адреналином, тироидна жлезда, хипофиза, која са базе мозга избацује своје хормоне, и, изнад свега, мозак, који с једног места четврте мождане коморе, као кочијаш са својег седишта држећи узде и бич, кочи или надражује читав тај механизам фермената и антагонистичких хормона како би крви обезбедио стални ниво шећера. Ми схватамо важност ове сталности нивоа тек кад нам успе да је пореметимо. Када, убризгавањем инсулина, гликемија падне на половину своје нормалне вредности, јавља се "хипогликемични шок", праћен смрћу - ако се на време не убризга шећер у крв.
Бубрег, који пропушта филтровање других супстанци растворених у крви, нормално не пропушта пролазак шећера, докле год се овај није сувише подигао изнад својег нормалног нивоа. Али кад крв постане сувише зашећерена, као у случају наглог уношења великих