Dabro-bosanski Istočnik

Бр. 5.

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 75.

што потпуно наврши своју дужност за новачење ожени, п то ожени се са предходном дозволом власти, истп момак ако га уноваче имаће права запскатп да га трајно оставе на допусту за вриеме мира, ако са својом женом живи у законитој брачној заједници, ако му жена нема оца, који бп могао заслуживати, брата и.ги таста, те ако нсти момак, мора сам да храни хљебом своју жену. На против онај момак, који се ожени без дозволе од земаљске власти, па га уноваче у војнике, тај онда неће нмати права на горњу олакшицу и сматраће се као да није ожењен. Што се тиче женидбе онијех момака, који су уновачени у бос.-херцег. војску, што је у § 24.

обранбеног закона установљено, да они војници, који служе као низами и они који се налазе на допусту, — морају за женидбу потражити дозволу од војничке виасти. Даклен разумије се по себи, да свештеници не смију вјенчати ове војнике без овакве дозволе. Међу тим војници који су ослобођени од стојаће службе, даље резервисте (редиФи) који неслуже у стајаћој војсци, ови не треба да траже за женидбу дозволу. Из сједнице Конзпсторијал не У Сарајеву, 13. децембра 1882. АЕ и Митрополит Босански: Савва.

Брсј 1451. 0 К р у Н Сриско - Јгравослави,о.и иј По пријему овог ппсма сазовите свештенство тог протопрезвитерата те испитајте: Гдје је који рођен и кад? Гдје је науке учпо и које? Кад је произведен за ђакона и рукоположен за свештеника гдје и од кога? Има ли свједоџбу рукоположењу и синђелију за парохију? Колико има кућа, душа и које су саставни дијелови парохије? Има ли црква и ако има кад је саграђена и којп је храм? Ко рукује са црквеном имаовином и како? Има ли парохијални дом или не и гдје станује у парохији — т. ј. колико далеко стоје поједина мјеста или села од

н и ц а отоирезвитерском уреду. његове куће? Има ли школа, каква је п одкуда се одржава? Је ли задовољан са својом парохијом, односно положаја свештеничког, доходка и иначе као и еа парохијанима? Има ли жену и колико дјеце? Захтјева ли што од своје духовне илп грађанске власти? Па те заииснике, којп нека буду јасни што прије пошал,ите. Из сједнице Конзисторијалне У Сарајеву, 25. новембра 1882. АЕ и Митрополит Босански: Савва.

Окружница.

Број 1432. Иротоиреивитсрима, надзиралиељима а иреко Јавл,а се, да је усљед Превишњег одобрења Његова Д. К. А. Величанства од 17 окт. о. г. Конзисторија Митрополитска у име Божије отпочела свој рад 15. новем. о. г., те вам се као протопрезвитеру односно надзиратељу у овај мах ставља у дужност: 1. Да објављујете и раздјељујете расписе и наредбе Архијерејске и водите бригу да се исте извршују; 2. Да водите надзор над свештенством и прегледате Цркве и Манастире, те о том да јављате и шаљете извјешће о сваком појаву и новости, држећи се истине и савјести; 3. Да настојите да свештенство води тачне биљешке о крштеним, вјенчаним и умрлим; 4. Даизвиђате размирице између брачника мирећи их у три пута и савјетујући их да не вријеђају цркву рушећи самовољно тајну брака п то послије чињеног помирења од дотичног свештеника, па ако неуспијете ни посљедним покушајем измпритп их, онда тек упутнте овамо Конзисторији акта односећа се том предмету и изјавите своје мишљење; и

овиж свему свештенству Дабро-босанске дијецезе. 5.) Да сваком приликом будише у народу љубав нрема прародитељско} нам православној вјери, српској народноети и добрим благочестивим обичајима народним а вјерност према владаоцу и послух према државним властима. А о томе како се дотичне странке, које траже правде и задовољења узимљу на записннк равнајте се према овом: На основу тужбе нозивље се тужиоц и туженн на протокол, који се у присутности противне странке прочита, па ако се од дотичнога прпзна као потпун истинит има се исти на њ п потпиеати. Послије тога, пошто и тужиоц и тужени образлоше своје доказе, позпвају се свједоци да се изјасне ко има право. Иза тога позивљу се кроз неко врјеме партаје те се чинп покушај помирења и успјех се прпбиљежп. Тако други пут и трећи. Из сједнице Конзисторијалне У Сарајеву, 22. децембра 1883. АЕ и Митрополит: Савва.