Danas

Prva "prava" poslastica

Domaćin Mondijala, selekcija Francuske, gaji velike nade u pogledu plasmana na Svetskom prvenstvu. Danas od 16.30 u Sen Deniju, trikolori se sastaju sa reprezentacijom Italije, pa će biti mnogo jasnije koliko su te nade opravdane. Italijani važe za uvek teškog protivnika. Osim toga, izabranici selektora Ćezarea Maldinija pokazali su u dosadašnjim mečevima na Mondijalu veoma dobru formu. Übojiti centarfor madridskog Atletika, Kristijan Vijeri je do sada na svakom meču postigao gol, i svakako će predstavljati najveću opasnost za golmana Barteza, koji, doduše, još uvek nije primio gol iz igre na ovom šampionatu. Francuzi će posle infarkt utakmice protiv Paragvaja, u kojoj su tek u drugom produžetku, golom Blana došli do pobede, biti jači za jednog

FRANCUSKA: Bartez, Tiram, Lizarazu, Peti, Blan, Desai, Đorkaef, Dešamp, Zidan, Pires, Trezege. ITALIJA: Paljuka, Bergomi, Maldini, Kanavaro, Kostakurta, Albertini, D. Bađo, Dilivio, Di Bjađo, Del Pjero, Vijeri.

od najboljih igrača Evrope, Zinedina Zidana, koji se posle dve utakmice

pauze, zbog crvenog kartona, vraća na teren. U svakom slučaju, očekuje nas prva ~prava“ mondijalska poslastica, u kojoj je svaka prognoza nezahvalna. Ipak, u polufinalu ima mesta samo za jednu od ove dve reprezentacije. Dosadašnji bilans Francuza u duelima s azurima na SP je dva noraza i jedna pobeda.

M. Šterić

Adut domaćina; Jurij Đorkaef

Georgfi Hadži oprostio se od reprezentacije

Bukurešt - Kapiten reprezentacije Rumunije Georgi Hadži izjavio je danas, po povratku u zemlju posle eliminacije Rumunije u osmini finala svetskog prvenstva, da više neće igrati za nacionalu selekciju. „Došlo je vreme za oproštaj. Svaka priča ima svoj početak i kraj. a sada je došao kraj mojim igrama za reprezentaciju. Vreme je da prepustim mesto mlađima", saopštio je 33. godišnji Hadži, koga smatraju za najboljeg igrača u istoriji rumunskog fudbala. Tokom 15 godina igranja za reprezentaciju, oblačio je dres sa nacionalnim grbom 115 puta, 54 puta bio je kapiten, a postigao je 33 gola. Debitovao je avgusta 1983. godine protiv Norveške u Oslu i predvodio Rumune koji su stigii do četvrtfinala svetskog prvenstva 1994. godine u SAD. Igrao je i na svetskom prvenstvu 1990. godine i na evropskom šampionati 1996. godine u Engleskoj. Sa Steauom je 1987. godine osvojio Kup šampiona, pa je prešao u madridski Real za tada rekordnu sumu od 4,3 miliona dolara za nekog rumun-

skog igrača. Potom je nastupao za italijansku Brešu, Barselonu, a sada igra u turskom Galatasaraju. (FoNet)

Karioke na vikinge

Drugi meč četvrtfinala igra se u Nantu na stadionu La Božuar a sastaju se aktuelni Svetski prvak, BraBRAZIL: Tafarel, Kafu, Aldair, Žunior Bajano, Cezar Sampajo, Roberto Karlos, Dunga, Leonardo, Ronaldo, Rivaldo, Bebeto. DANSKA: Šmajhel, Šjenberg, Riper, Heg, Kolding, Helveg, Hajncejorgensen, M. Laudrup, B. Laudrup, Sand.

zil i bivši Evropski prvak, Danska. Danci su najprijatnije iznenađenje Mondijala ali protiv karoika čini se, ipak, neće imati prevelikih izgleda za trijmfom. U osmini finala ekipa Bo Johansona, odigrala je perfektnu utakmicu, postigavši čak četiri pogotka jednoj od najboljih svetskih selekcija - Nigeriji. Na drugoj strani, Brazilci su identičnim rezultatom savladali solidne Čileance u jednoj rutinskoj igri gde ni u jednom trenutku njihova pobeda nije dolazila u pitanje. Danska u ovaj meč ulazi bez psihološkog pritiska, što se ne može reći i za njihove suparnike koji su glavni favori-

ti za naslov najbolje svetske selekcije. Upravo na tu kartu najviše igraju „vikinzi" a najbolji igrač Mihael Laudrup ističe da je i sam ulazak među osam ekipa sveta prevazišlo njihova očekivanja, - Mi u ovom susretu nemamo šta da izgubimo. Čak i ako izađemo kao poraženi iz ovog meča onda je najbolje da se to desi od tima kakav je Brazil - izjavio je Mihael Laudrup na poslednjem treningu pred duel s kariokama.

A. Stošić

FOTO: ROJTBRS

Glava je njegov adut: Sezar Sampajo

Bekamu kazna tek za dve godine

Mlađani reprezentativac Engleske Dejvid Bekam će kaznu za crveni karton, koji je dobio na utakmici protiv Argentine (6-5), izdržavati tek za dve godine, saopštila je FIFA. Bekam će najverovatnije biti suspendovan na dve utakmice zbog udaranja Argentinca Simeonea. „Crveni karton automatski povlači zabranu igranja na jednoj utakmici, ali disciplmska komisija može odlučiti da suspenzija bude duža.

Suspenzija se, međutim, prenosi u kvalifikacije za sledeće Svetsko prvenstvo, koje će početi u jesen 2000. godine, posle Evropskog šampionata“, precizira portparol FIFA Kit Kuper. Engleski 23-godišnji napadač, kao i ostali fudbaleri koji dobiju crveni karton na Mondijalu, moraće da plati 5,000 švajcarskih franaka ili 3,000 dolara, a taj novac ide u humanitarne svrhe, dodaje Kuper.

Lista strelaca

5 GOLOVA: Vijeri (Italija), Batistuta (Argentina). 4 GOLA: Salas (Čile), Ernandez (Meksiko). 3 GOLA: Anri (Francuska), Cezar Sampajo, Ronaldo (Brazil), Klinsman, Birof (Nemačka), Šuker (Hrvatska). 2 GOLA: Vilmots (Belgiia), Ortega (Argentina), R. Bađo (Italija), Bebeto (Brazil), Bašir, Hada (Maroko), Bartlet (J. Afrika), Jero, Morientes, Kiko (Spaniia), Koku, R. De Bur, Bergkamp (Holandija), Moldovan (Rumunija) Peiez (Meksiko) Vitmor (Jamajka), Komljenovič (Jugoslavija), Širer, Oven (Engleska).

Kartoni

CRVENI KARTON: Bekam (Engleska) ŽUTI KARTONI: Moriero, Di Bjađo, Maldini (ItalijaJ, H. Flo, Rekdal (Norveška), Leonardo, Kafu (Brazil), Fuentes, Tapija (Čile), Čilavert, Benitez, Ensiso, Arse, Akuna (Paragvaj), Riper (Danska), Okoča (Nigerija), Babel, Mateus, Tarnat, Haman (Nemačka), Davino, Blanko (Meksiko), Mirković, Stoiković, Đorovič (Jugoslavija), Ge, Popesku, Petresku (Rumunija), Boban, Bilić (Hrvatska), Veron, Almeida, Simeone, Roa (Argentina), Simen, Ins (Engleska).

20

Petak, 3. jul 1998,