Ekonomist

138

Влада, наравно, није могла остати равнодушна према овој појави. Узрок оваквом пењању страних валута и варирању курса она је налазила у утицајима са стране, а тако исто и у делању неких лица, које није одговарало државним интересима. Стога су руководиоци финансија у Краљевини, угледајући се на неке стране државе, поглавито обратили пажњу на мере административно полициског карактера, које су се састојале у томе, што је свака страна валута, ма од куда долазила, морала бити под државном контролом и употребљавати се за плаћања увоза, који је исто тако морао бити под контролом и регламентацијом Владе.

Овај дугачки ред одредаба за регулисање валутног оптицаја и контролу над њим није дао очекиваних резултата. Јако колебање берзанске вредности динара није се зауставило, и средњи курс динара сваке године се снижавао. Привремена побољшања курса динара, која су периодично наступала у току тога времена, могу се пре објаснити не као последица мере предузетих од стране Министарства, већ као резултат неких других околности, као на пример предвиђања добре летине и тиме изазваног очекивања већег извоза, а покадкад оно је било стварано и вештачки интервенцијом Министарства Финансија на новчаној пијаци.

Међутим, мало је било основа очекивати да се новац може поправити поменутим административним мерама. као што се види из њихове редакције и спроведених објашњења, оне су били упућене у главном против спекулације и извоза земаљског капитала у иностранство, т. ј. против појава, које прате пад курса, али које собом не могу представљати његов основни начелни узрок. Осим тога пракса је показала, да установљена контрола не може бити остварена.

У том погледу строго регламентирање, које изазива највеће сметње за међународни берзански промет и кредит у иностранству, у исто време није могло прекинути спекулацију и друге несавесне операције; и било би, сумње нема, далеко боље, да је та енергија, која је била употребљена за детаљно регламентирање валутног обрта, била упућена у правцу основних унутрашњих узрока пада и кретања курса динара.

Нагло варирање валуте са сталном тенденцијом ка опадању опажа се у свима државама, које имају пасивни биланс