Ekonomist

148

нансија сада држи нашег гледишта и ограничава се на стабилизацију динара, али треба да се интервенира не само кад динар почне да пада, већ и кад се попне на висину која не одговара садашњим приликама.

Што се тиче других валутних мера, изгледа нам да је гледиште Министарства Финансија сасвим правилно, т. |}. надзор и регулисање валутних операција, али у исто време допуштање довољне слободе за берзански обрт.

Сумњам да би било пелисходно увести потпуну слободу валутних операција, када је већина других држава установила у овом случају строгу контролу и када је уз то јоши релативно неповољно финансијско стање у земљи.

Из свега горенаведеног можемо закључити да је Министарство Финансија стало на правилан пут лечења не симптома болести, него њених узрока. Уз пут смо поменули низ мера које нам изгледају потпуно правилне и које су већ показале и на делу своју целисходност, али у таквом тешком послу као што је оздрављење државног и народног газдинства, још има много посла. Да би рад био плодотворан потребан је промишљен и потпун програм, у коме би свака од ових мера могла наћи одговарајуће место, а затим енергично и непоколебљиво њено спровођење у живот. За ово су потребне повољне политичке прилике — јака влада, која би се чврсто ослањала на Парламенат и Народ.

Дм. Никифоров.