Ekonomist

149

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА.

Поводом Уредбе 0 отварању н затварању радње.

После више од две године по ступању на снагу Закона о заштити радника, Министар Социјалне Политике је прописао на основу 5 18. тога Закона Уредбу о отварању и затварању радња. Али ма да је, као што видимо, било довољно времена да се ова уредба разради до саршенства, ипак она садржи једну недозвољену омашку или намерну грешку на коју се морамо осврнути.

Алинеја трећа чл. 94. нашега Устава гласи: „Уредбе не смеју противуречити Уставу ни закону ради чије примене су издате. Оне не могу бити у супротности са законским овлашћењем на основу кога су прописане“.

Уредбе о отварању и затварању радња прописана је на основу једне одредбе (5 13.) Законао заштити радника 6 1. тога закона пак изрично наглашује, да под тај закон потпадају само предузећа (радње) у којима је запослено плаћено помоћно особље. „Од тога се изузимају предузећа у којима раде само чланови њихове (власникове) породице, на које се не односе прописи овога закона“.

Према томе, када 5 13. тога закона прописује: „О времену отварања и затварања радња у појединим местима одлучиваће по саслушању надлежних професионалних организација, Министар Социјалне Политике или онај орган, на кога он пренесе ову надлежност, — под радњама се и у овом случају као и у целоме овом закону имају разумети једино радње у којима је запослено плаћено помоћно особље, а никако и радње „у којима раде само чланови власникове породице, на које се не односе прописи овога закона“.

Међутим, 5 1. Уредбе о отварању и затварању радња, прописане на основу тога истог 5 13. Закона о заштити радника, почиње овако: „Сва занатска и трговачка предузећа на територији Краљевине С. Х. С. без обзира на то да ли је у њима запослено помоћно особље или није, не могу бити отворена....“ и т. д. Другим речима ова уредба по жељи уредбодавчевој треба да важи не само за радње у којима је запослено плаћено помоћно особље, него и за оне у којима ради власник сам или уз бесплатну припомоћ чланова своје породице, без плаћеног помоћног особља.

Дакле, пропис 5 13. Закона о заштити радника, као и сви остали. прописи тога закона, односи се само на радње у којима је запослено плаћено помоћно особље, међутим уредба

ЕКОНОМИСТ 11