Ekonomist

7214

при томе за сваку суму преко 3.000 круна, клијенти морају доставити Банци сва одговарајућа документа и дозволе за увоз.

Из ових одредаба довољно се види, како је у Чехосло: вочкој строго уређен и промет са страном валутом, у циљу „заштите чешке круне.

Интервенције на берзама.

На крају треба још забележити, као што се то види из "табела о раду Банковног Уреда, да је исти постепено сакупио знатну суму у страним девизама, страној монети, и у- опште у потраживањима у иностранству, при чему се део ових потраживања налази у страним земљама. Тако на крају 1920. г. '657,7 мил., а у половини 1923. г. ова потраживања достигла су суме ед 1.938 мил. а 1. октобра 1928. г. 2.483 мил, али на крају исте године спали су на 1.236 мил. Још мање суме показују биланси Банковног Уреда за 1924. г.: свега 657—737 мил. кр. Очигледно, Уред је интервенисао у заштиту домаће валуте у доба спекулације са круном у зиму 1923. године и у пролеће 1924. г. и изгубио је већи део ових страних вредности, а незнатни суфицити по спољној трговини у 1924. години нису дали Уреду могућност да без штете за круну попуни из иностранства ова потраживања. Несумњиво је пак да је Банковни Уред чинио овом интервенцијом знатну услугу чешкој круни и сачувао њену стабилност према страној валути, како то показују Њу-Јоршки курсеви, — и према домаћој роби, како се то јасно види из прегледа кретања унутрашњих цена у 1923. и 1924. години. Не треба при-томе заборавити. да златни фонд Банковног Уреда и у овом тешком добу не само да се није смањио, него се још повисио, о чему је било говорено раније, и да се дефлационистичка политика смањивања новчаница у циркулацији помоћу примања од пореза на имање и ратне добитке продужује редовним путем, без икаквог заустављања.

Може се поставити питање: како је при јаком порасту своје привреде и трговине Чехословачка могла смањити своју новчану циркулацију, као и есконт и позајмице на залогуг Где су били узети неопходни обртни капитали, а такође и знатни нови инвестициони капиталиг