Ekonomist

226

пољопривредних и сточарских производа. Банатски млинови, —- 115 млинова са дневним капацитетом од 156 вагона обустављају извоз брашна, да не спомињемо детаљније и остала индрстријска предузећа у Банату, (производњу шећера, пива, скробца, сухомеснате робе, свиле итд.) која у том случају такође долазе у један веома тежак положај. Већих шума у Банату нема а нема ни угљених рудника тако да је Банат упућен на увоз потребног материјала за гориво. Увоз. тога као и свега осталог материјала потребног индустрији и занатству врши се већином воденим путем, који зими може по некад и месецима да се прекине.

Осим стратегијског и економског значаја постоје и важни полштички моменти, који траже да се мост Београд-Панчево

„што пре подигне. Према новој административној подели др-

3

жавне територије Банат се дели на две жупанијске области: на београдску и подунавску. Првој је седиште у Београду а

другој у Смедереву дакле на десној обали Дунава, док саме

области леже на левој обали, а моста преко Дунава нема. Везивање Баната са осталим нашим крајевима нарочито са Србијом и Београдом као престоницом од велике је важности по политичке и социјалне прилике у Банату, Немци, Мађари, Румуни, Словаци и остале народносне мањине чине већину становништва у Банату. Њихова. оријентација на југ и постешена асимилација даје и даваће нам с обзиром на привредне и културне прилике у Банату доста посла. Тај би се посао много брже и лакше извршио, кад би веза између Баната и Београда стабилнија била.

По себи се разуме, да би мост од велике важности био и по сам Београд и по варош /јанчево. Живежне намирнице довлаче се свакодневно,у Београд из једног рејона који се протеже све до Великог-Бечкерека и Вршца. Све те намирнице, које железницом и колима долазе до Панчева претоварују се у брод за Београд. Кад бродви стану, престане и довоз из Баната, што одмах изазива скакање цена већине животних намирница на беградској пијаци. Тако су пре две године, када су стали бродови из Панчева, многе животне намирнице у Београду поскупеле са 30—40%. — Панчево би са својих 20.000 становника овим мостом постало право предграђе Београда и развило би се временом у једно велике