Ekonomist

448

nika). Može se upotrebiti isti put i za uvoz, a mora зе i и Тот „slučaju sačekati oko 2—9 dana na vezu naše linije u povratku. _ Jasno će biti svakome da se ovakovima sredstvima ne može mi očekivati neki naročiti napredak naše trgovine sa Bliskim Isto"kom, jer jedino nacionalna mornarica može da o njemu vodi ozbiljna računa. i

Osim Jadrana, ostaju još dva vodena puta koja nas mogu

spajati sa Levantom. Onaj koji vodi preko Soluna ı onaj preko · Dunava. Ova dva puta nisu još organizovana. Solun će s vremeno postati tranzitni centar velike važnosti za produkte Južne Srbije; naša živa stoka, pasulj, sir, pšenica i Drašno moći će za stalno stvoriti u Turskoj i u opšte Bliskom Istoku dobru kliantelu. Neki od ovih produkata dolaze i sad na pijace Levanta i neobično su traženi i voljeni, ali su poznati pod tuđom firmom, kao primerice _„solunski“ pasulj i „solunski“ opijum. [ оуде se dakle ponavlja s našim proizvodima ono 510 je gOTČ primećeno odnosno naše robe koja dolazi iz Trsta.

Dunav biće od važnosti za produkte sa severa naše Kraljevine, čim bude ostvareno veliko beogradsko pristanište t organizovan redovan saobraćaj parabroda Dunavom do изса, а од омог do Inka Crnog mora i Оапатада. Оуакуа direktna veza sa Levantom postojala je pre rata ladama „Dunavskog: Parobrodskog Društva“ i „Austrljskog Lloyda*. Ova dva društva izdavala su za natovarenu robu jedan kombinovan konesman Za svako istočno ili dunavsko pristanište, prema tome je li roba išla na Istok 1 зе 12 "stoka slala u Evropu. Pošiljac znao je unapred koliko tačno iZnosi trošak za prevoz, pretovarivanja i magazonovanja od polazne sve do tačke odredišta. Prekrcavanje vršilo se u Galcu na račun pomenutih društava.

Ako naša država izostaje u svome izvozu U Tursku ne samo daleko iza velikih evropskih država, nego takodje i za važnijim balkanskim zemljama, kao što su Rumunija, Grčka i Bugarska, „Slavni su razlog tome rđave i skupe komunikacije Корпот i nikakve morem.

Naši trgovci dolaze nerado u Tursku, i to me зато zbog sadašnjih teškoća i ogranićenja oko putovanja i bavljenja (izloženi su raznim policijskim šikanama i ne mogu ostati više od mesec dana) nego i zbog skupog podvoza preko Bugarske i