Ekonomist

934 —

Slobodna хопа, а [ако 1510 1 slobodna varoš, izlazi iz саrinske oblasti one države kojoj politički pripada, ali se ne priključuju carinskoj oblasti nijedne treće države: ome ostaju i саrinskom pogledu samostalne — slobodne — «čine, dakle jednu zasebnu carinsku oblast, i kao fakve se 1 svima pitanjima caппзке tehnike i tretiraju.

Međunarodna praksa, vodeći računa o ekonomskim potrebama ovakvih varoši (zona) stvorila je, u pogledu na pitanje koje nas interesuje, sledeća pravila:

1. U slobodnoj zoni me ггдаји 52 u opšte uverenja о ротекји. Кагјос za ovo megativno rešenje leži u tome, što slobodna zona nema potrebe za 10.

Slobodna zona je jedan mali prostor — jedan deo u pristaništu — ma kome se vrše samo saobraćajno-tehničke manipulacije sa robom (utovar, istovar, lagerovanje.) Industrijska preduzeća ne mogu se ovde podizati; radnici mogu ostati ovde preko dan, ali oni ne mogu u zoni stanovati; frgovačke komore ovde i nema (ona je u varoši u kojoj se zona nalazi); i t. d.l pri takom stanju stvari pitanje o izdavanju uverenja o poreklu gubi svoj značaj.

2. U slobodnoj varoši mogu se izdavati uverenja o poreklu, ali samo za robu poreklom sa teritorije slobodne varoši, 1. j. za robu koja je u slobodnoj varoši proizvedena.

Slobodna varoš je obično ne samo jak trgovački centar već se u njoj nalazi i veliki broj industrijskih preduzeća, koja s obжтот па саппзка oslobođenja, rado biraju slobodne varoši za instaliranje, ovde je, dakle, industrijska radinost po pravilu jako razvijena, te i potreba za izdavanjem uverenja o poreklu takve robe vrlo velika.!) }

Što se tiče robe, koja je proizvedena u ostalom delu dotične državne Teritorije, za takvu robu uverenja o poreklu izda· vaće nadležne trgovačke komore, t. j. trgovačke komore, koje rezidiraju u carinskoj oblasti dotične države.?)

i) Napominje se, uzgred, da su slododne varoši bile ranije vrlo česta

pojava, dok su se sada izgubile. 2) Predlog da se nadležnost Irgovačkih komora rezidiranih u slobodnoj

varoši i na robu proizvedenu u drugim delovima iste države, rešava se, s obzirom na fakat „samostalne carinske oblasti“ na isti način kao i za robu iz drugih država, — prema tome ovaj predlog spada u ono drugo DOI, te ćemo ga tamo i raspravljati.