Ekonomist

985

Na osnovu gore izloženih pravila možemo. dati sasvim precizno rešenje za ono prvo postavljeno podpitanje: Zadar nosi sve karaxterne crte slobodne varoši, iz čega izlazi, da Zadarska Тгоомаска Котога može izdavati uverenja za robu, poreklom за zadarske teritorije, ali ne i za robu poreklom iz drugih delova Italije; za ovu poslednju uverenja o poreklu izdavaće druge italijanske komore, koje rezidiraju na italijanskoj carinskoj oblasti. Dodđajemo odmah, da je ovo pravilo postalo već odavna jedan opšte priznat princip u međunarodnom pravu, koji je kao lakav sproveden kroz sve frgovinske ugovore. U svima UZOVOrima nalazi se, pored odredbe o izdavanju uverenja O poreklu, i odredba o tome: da ugovor važi za celu carfmnsbmwm oblasf (а па državnu feritoriju) saugovorača, — a lo znači da se ugovorna prava i obaveze rasprostirn samo na carinsku oblast, koja se može poklopiti, a može biti i veća i manja od državne teritorije.

II.

Pitanje o tome, da pojedine trgovačke komore izdaju пуеrenja o poreklu ne samo za robu svoga, veći za robu tuđeg porekla, bilo je, pre 60 i više godina vrlo akufno, dok je danas izgubilo vrlo mnogo od svoga značaja, a iz razloga, 310 зи ограје (promenile se) izvesne činjenice, koje su ga činile akutnim.

Da ovo malo objasnimo. 7

Pre 60 i više godina sva preko-okeanska trgovina bila je koncentrisana u nekoliko velikih evropskih pristaništa (Marselj, Havr, London, Rotrđam), koja su vršila ulogu „pretovarnih pristaništa“ i posredovala u trgovačkom promeiu između evropskih država i preko-okeanskih zemalja. .

Razmena dobara vršila se od prilike na sledeći način. Veliki preko-okeanski brodovi donosili su robu u ta „pretovarna pristaništa“ i ovde je istovarivala i smešfala n pristanišne magacine; u tim magacinima roba je, u većim i manjim partijama prodavana veletrgovcima iz država u njihovom hirtelandu, i odavde opet u partijama upućivana u pofrošačke септе pojedinih država.

Pri ovakom načinu frgovanja bila je apsolutna potreba, da se uverenja o pofeklu izdaju od „nadležnih institucija“ — trgovačkih komora, magacina, carinskih vlasti — residiranim u tim pretovarnim pristaništima. Razlog: za ovo ležao je u готе, 510 је roba polazila iz države provenience u „punim tovarima“, a stizala

36"