Ekonomist

542

=

Код нас се још не схвата да је дошло време кад цене треба да почну да падају. Како су се цене неко време стално, па и нагло, пењале, то је ова тенденција: толико ушла произвођачима и трговцима у навику, да се ње не могу још отарасити и почети нову калкулацију : да цене продуктима треба да спуштају. То се најбоље види на хлебу, цена је хлебу увек иста, а у другим земљама се цена хлебу одређује тачно према плану. Ако се овако продужи, држава ће морати подићи ки"нески зид око нас и одвојити нас од цолог света, те тако омогућити произвођачима и трговцима лепу зараду са мало бриге.

(Ово се не може бранити политиком стабилизације цена, јер кад динар расте или пада страни продукти постају јевтинији или скупљи и ми морамо о томе водити рачуна. Најзад то захтева и права социјална политика.

(Ова рђава навика да се рачуна са високом ценом продуката и великим добитком постоји несумњиво и код рударских предузетника. Од тога се морају излечити што пре, а да се не уздају много у заштитну царину, јер их не може спасти, него само моментално помоћи. Нико, па ни држава, нема права да помаже неоправдане захтеве произвођача на штету потрошача.

Постоји могућност да рударски предузетници спусте цену угљу. Најбољи је доказ то што су неки рудници то већ учинили и осетно су спустили цену угљу. Зато раде колико им капацитет рудника допушта, лако продају свој угаљ и осећају се сад много боље него док су одржавали високу цену угљу. С друге стране повећањем продукције до максимума (што је последица спуштања цене) смањују се много производни трошкови, јер, потпуно искоришћујући инсталације, ове раде са добрим учником и особље је запослено. У интересу самих предузетника је дакле да што пре, и што више могу, скину цене угљу и траже на тај начин солидну а сигурну зараду.

Повећање продукције морају помоћи и радници. Увођењем осмочасовног рада, ефективни рад у рудницима сведен је на 6,5 сати. Но поред увођења осмочасовног рада који је смањио трајање радног времена је главни узрок мањој продукцији радника према предратној, сами радници смањили су свој рад — производњу на сат. Говорило се да ће радник,