Ekonomist

592

Jedva je i potrebno naglasiti gore izložen poslupak ireba korigovati; i ostavljajući nadležnima da se ozbiljno pozabave ovim. pitanjem, mi ćemo učiniti samo dve napomene: | 1. U radu pojedinih odelenja mora vladati više harmonije i više sagiasnosti. Neumesno je, da ne kažemo nenormalno, da jedan ı isti stranac bude odbijen ili primljen samo s obzirom па 10, ŠIO će se u jednom slučaju javiti da protfokoliše: svoju firmu ma svoje ime, dok će se u drugom Slučaju javiti kao akcionarsko društvo, u kome će on biti jedini akcionar.

2. S druge strane bilo Di vrlo potrebno, da nadležna vlast stvori jedno principijelno gledište na ovo pitanje, tako da za Vvećinu slučajeva postoji rešenje, te da je diskrecijalno pravo rešavanja ograničeno na jedan mali broj slučajeva, koji se ne mogu podvesti pod normativne odredbe toga principijelnog stanovišta. Naglasićemo odmah, da je uivrđivanje fih normativnih propisa mnogo lakše, no što bi to na prvi pogled moglo izgledati. Dva su elementa, koja olakšavaju utvrđenje normalivnih odredaba Mi znamo, ili bar, možemo znati, koji stranci mogu otežavati naše unutrašnje političko konsolidovanje; kao god što s druge strane možemo znati i to, koje su to privredne grane i pozivi, га Које пат је, и oskudici domaćih radnika i preduzimača, pofrebna saradnja siranih elemenata. Marljivo proučavanje celog pitanja s pogledom na ova dva momenfa slfaviće nadležne faktore u položaj, da utvrde jedno principijelno gledište i normativne odredbe za rešavanje svih molbi ove vrste.

М

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Питање опијума на Интерпарламентарној Конференцији у Вашингтону.

На иницијативу Американаца отворена је 1906. године међународна пропаганда противу све раширеније злоупотребе опијума и његових деривата као и против других шкодљивих лекарија, као што је кокаин, морфиум и т. д. Та пропаганда развијала се и довела је до међународне конференције о опи-