Ekonomist

554

No pored ovog ekonomskog za isto rešenje govori i jedan politički razlog. Svaki je stranac, kao po nekom urođenom nagonil, protivnik vladajućeg režima i uvek pristalica opozicije, — i stoga je savetno za državu, čije unutrašnje političke prilike nisu jOŠ potpuno sređene, da ne dopušta jak priliv stranog elementa. Ovo pravo Važi naročito za nas (kao i za sve u ratu proširene odn. postale države), jer se ne sme zaboraviti, da će proći još mnogo i mnogo godina, dok Austrija i Mađarska zaborave, da su naše nove oblasti bile do skora u sastavu Austro-ugarske Monarhije: — u interesu naših prijateljskih odnosa sa susednim državama treba izbegavati sve ono, Što bi te prijateljske odnose remetilo.

Ш.

Prelazimo na ono treće pitanje: sada važeći postupak po kome se rešavaju molbe stranih podanika.

Ako razgledamo posiupak praktikovan u OVOII pogledu za poslednjih pet godina, moći ćemo zapaziti dve značajne crte, na ime:

(1) česte promene koje je taj postupak pretrpeo ; i

(2) totalna oskudica jednog principijelnog gledišta о rešavanju pojedinih molDi.

Promene u postupku kretale su se između sledeća dva _ ekstrema: (a) ili su sve molbe rešavane komisijski, t. j. odluki o tome, da li će se jednom strancu dozvoliti otvaranje radnje ili ne, donosila je komisija (od 3—5 lica) većinom glasova; (b) ili je takvo rešenje zavisilo samo od odluke jednog По Ministra ili načelnika odeljenja.

Oskudica jednog principijelnog gledišta ogledala se poglavito u tome, što su razna odeljenja imala razna mišljenja, pa u vezi s tim i nejednaka rešenja po molbama koje su spadale u njihovu nadležnost. Tako na pr. dešavalo se, da kakav naš zanaflija ili trgovac buđe odbijen, za to što se njegova molba rešavala u. odeljenju za industriju odn. irgovinu, dok je molba kakvog velikog akcionarskog društva povoljno rešavana, јег је о tome odlučivalo odeljenje za bankarstvo.

Pri takvom stanju stvari ne sme nas iznenaditi 10 je zainteresovana publika bila sklona da posumnja u ispravnost ČIHOVnika koji rešavaju ove molbe: — verovalo зе, |. j. i sada se veruje, da poznanstvo, protekcija, novac i i. d. mogu povoljno: uticati na donošenje odluke u svakom konkretnom slučaju.