Ekonomist

“410

žištu opadala. Povrh toga, valuine nedaće oiklonile sna ulagauje kapitala u indusirijska preduzeća i privukle kapital na spekulativne svrhe. Od interesa je povući razliku između krize kapitala, koja je nastupila kao neposredna posledica rata, i krize kapitala koju je izazvala nestašica tržišta. ] jedna i druga utiču na proizvodnju. Ali dok druga teži da proizvodnju smanji i prilagodi nedovoljnoj . potražnji, dotle prva sprečava da se nedovoljna proizvodnja роveća i odgovori potrebama pijace. :

Nagli prelaz iz mirnodobskog života ц гапо stanje proizveo je bio poremećaj na tržištima. Isto tako nagli prelaz iz ratnog stanja u mir. Ali i jedan i drugi bili su poremećaji privremeni. Nedostatak pijaca za plasiranje proizvoda, koji se zapazio pri zaključenju primirja ubrzo je isčezao bio. Polovinom 1919 opaža se izuzetan Industrijski polet i živa kriza tržišta koja u sledećoj godini izaziva tako гагатапши industrijsku depresiju, leži baš u tom poletu. U prvim mesecima 1990 Japan se nalazi pred nestažicom fržišta za svoje proizvode. Isti fenomen uskoro zatim izbija u Sjedinjenim Državama Amerike, a polovinom 1920. zahvata i Evropu. Kriza tržišta, koja dostiže svoj vrhunac u 1921. najteže pogadja van-Evropske zemlje. U Evropi s jednim izuzetkom Velike Britanije — nju jače osećaju neutralne države nego zemlje koje su učestvovale u ralu, a medj ovim poslednjim, Francuska i Belgija više nego Italija, Italija više no zemlje srednje-isločne Evrope. Opšte uzev položaj se popravlja u toku 1922; u 1925 u izvesnim zemljama on se pogoršava, u drugim prilike postaju više ili manje normalne. Medju glavnim uzrocima krize nalaze Se: nagli porast cena i Otpor potrošača; poratni i industrijski polet; nagomilavanje robe; oslabljena kupovna moć Evrope i posebno Srednje Evrope; razvijenost industrijske delatnosti pojedinih zemalja i toku rata.

U opštoj privrednoj krizi stožer ulogu igraju valuine nedaće. Iz prikupljenih podataka dobija se jasan pojam savršenom haosa. Skok ili pad pojedinih valuta beleži se preko noć na milione. MWazlika od pariteta izmedju dolara i nemaćke marke u izvesnim momentima 7абема milione kilometara da se grafički predstavi.

Da bi svoj izveštaj bio potpum, Medjunarodni Biro Када uzeo je u proučavanje ут ekonomskih činjenica i društvene pojave koje su posredno uplivisale na proizvodnju. U toku rafa bilo je