Ekonomist

= - 437

1) Порез на приход од земљишта.

Удовољити захтеву за изједначењем порезних терета у читавој држави, најтеже је код пореза на приход од земљишта. Порез на приход земљишта, ослања се данас скороу свим државама на чистом катастралном приходу. Међутим у Србији и Црној Гори, такав катастар не постоји и док се заведе проћи ће најмање десет година. Према томе требало је за Србију и Црну Гору створити нешто сличнога, будући да се порез на приход од земљишта и по овој основи ослања на чистом катастралном приходу. Ствар није лоше замишљена само се бојимо, да ће провидба бити лоша и да ће процена катастралног чистог прихода, бити далеко слабија од правог прихода. Према томе ако та процена буде далеко испод реалности, изједначење пореза код земљишта неће бити проведено.

све тако дуго, док се и у Србији не изради катастар и не утврди чисти приход.

За крајеве који су и раније имали утврђени чисти катастрални приход, предвиђено је да се овај има валоризирати и то узевши у обзир цене аграрних продуката у времену од 1. јула 1925. до 30. јуна 1996. Обзиром на осцилације у ценама аграрних продуката ми држимо, да је било далеко згодније да се је остало при предратном чистом катастралном приходу, а да се је увео један мултиликатор, који би се тако дуго, док се цене сасвим не стабилизирају, утврђивао сваке године код доношења буџета.

Висина пореза одређена је са 209 чистог катастралног“ прихода што одговара порезном кључу и у другим државама.

2) Порез на приход од зграда.

Код овог пореза осим висине порезне стопе главно је питање на колико су година новоградње ослобођене пореза. Будући је у интересу целокупности, специјално у већим местима, да се подиже што више стандбених зграда, то се новоградње на неколико година ослобађају од пореза. Тиме што су ослобођене пореза новоградње су за прво време рентабилније од старијих зграда па се тиме настоји деловати на. подизање нових зграда. Док су се раније само новоградње у већим центрумима ослобађале од пореза, у овој основи предвиђено је ослобађање у свим местима без обзира на величину