Ekonomist

455

роке, зашто та реформа није донесена раније и зашто се још увек праве потешкоће и настоји се, ако се она већ не може запречити нек се бар што више могуће одгоди. Министар финанција Др. Стојадиновић, премда је ту реформу за време од три године, што је био министар финанција, могао да донесе пред Народну Скупштину, није то урадио из једноставног разлога што му није конвенирало да до реформе уопће дође. Тек онда кад су посланици владиних странака из пречанских крајева упорно тражили изједначење пореза, почело се је 03биљнији радити око доношења тог закона.

Неједнакост у порезном систему имала је и последица на економску структуру појединог краја. Неједнакост у порезном систему унутар једне те исте државе. не делује једнако на све привредне гране. Код пољопривреде, ако је један крај релативно јаче опорезован од другога, било да је неједнак порезни систем, било да порезна администрација лоше функпионира, последица може бити једино у томе, да ће пољопривредници онога краја у којему су нижи порези, боље просперират, од пољопривредника у крају где је порезни терет далеко тежи. Ну та неједнакост не ће имати за последицу да ће у једном крају да расте продукција на штету краја који је јаче опорезован, будући да је овде сама природа поставила границе. Слично је и са порезом на приходе од зграда. Нижи порез у једном крају може имати за последицу ниже цене становима, ну не може имати за последицу да се ради пореза у једном крају подиже више или мање зграда. Подизање зграда зависи, прво о агломерацији становништва на једном месту које је опет увјетовано економским моментима, а друго о сред. ствима која стоје на располагање за подизање потребитих зграда.

Сасвим другчије делује неједнакост у порезима на трговачку, обртничку и индустријалну делатност. Овакова су подузећа више мобилна, она се у већини случајева, специјално код трговина, чак даду и пренети из једнога места у друго. Код подизања једне нове творнице, доста пута код избора места где ће се подигнути такова творница одлучују и порези који вреде за поједини крај. У државама које имају једнаке пореза за све крајеве, већи или мањи самоуправни порези и