Ekonomist

530

одредба изгубила практичан значај, будући да су ове саобраЋајне порезе укинуте, — и она се одржава у уговорима више из конзерватизма но из неке потребе.

Члан 11. уговора обезбеђује, кавали смо, обостраним поданицима, вршење трговине, т. ј. закључење трговачкких послова.

У том циљу уговор предвиђа, да трговци и индустријалци — а тако исто и њихови путници и агенти — из једне уговорне стране могу долазити у област друге уговорнице, п овде закључивати трговачке послове — куповину и продају робе. Услов је, да таква лица имају у својој земљи протоколисану фирму, и да су снабдевени легитимационом картом. Закључке могу правити на јавним тржиштима и са фирмама, које дотичан артикал употребљују у трговини одн. индустрији, забрањено им је пак да примају поруџбине директно код потрошача. Сем тога уговор изрично забрањује торбарење: трговци и трговачки путници могу собом носити мустре али не и робу. Изузетак је направљен за наше торбаре из околине Кочевља и Логатеца, којима је дозвољено да могу торбарити пи у Италији производе домаће радиности (израде од дрвета), а у обиму у којима су ту трговину обављали п пре рата.

Чланом 17 даје се поданицима једне уговорне стране правна заштита код судова и других земаљских власти оне друге уговорнице. По тексту поменутог члана поданици једне уговорне стране имају права приступа код судова пи осталих земаљских власти оне друге стране, да овде траже заштиту својих права и интереса. Они се могу појавити на суду било као тужена било као тужилачка страна, и по потреби наименовати своје заступнике и адвокате.

Исто право припада, по чл. 16. и !7. уговора, п правним лицима (трговачким, грађанским и осигуравајућим друштвима), која су пуноважно конституисана на територије једне од уговорница. Уговором се признаје: |. њихово правно постојање 2. њихово право да закључују правне послове; и 3. право о заштити.

Према предратним уговорима овде су унете две новине, на име: призната су и грађанска (а не само трговачка) друштва ; и признати су као домаћа и друштва, која могу имати домицил у иностранству.