Ekonomist

691

i алавесне сировине (економске царине), односно да одржавају ниске цене роби на домаћој пијаци (социјално-политичке царине).

Фискалне извозне царине, кад и у колико постоје, могу бити уговором везане, и против тог поступка не би се имало шта приметити; друкчије стоји ствар са економским и социјално-политичким царинама: ако би и ове царине биле уговором везане, онда би се могло десити, да при јачој тражњи одн. при високим ценама на страним пијацама, циљ царине буде доведен у питање, — и то је разлог, због чега се увек до сада избегавало везивање извозних царина.

Полазећи са овог становишта морали би смо и ову новину "унесену у италијански уговор обележити као целисходну, али уз напомену, да учињена грешка има у главном теоријски значај, и без великих практичних последица.

Ствар је у овоме. Ми смо у италијанском уговору примили обавезу, да нећемо заводити извозне царине за известан број артикала, и да нећемо повећавати сада постојеће царине опет за известан број артикала. И ако узмемо у опену артикле везане на један или на други начин, доћи ћемо до закључка, да су извозне царине и за једну и за другу врсту артикала не само излишне, већ и штетне, тако да бисмо ми те царине имали укинути и без уговорне обавезе. Значи, дакле, да смо ми путем уговора натерани на једну трговинеко-политичку меру (управо на њено укидање) коју бисмо у свом властитом интересу имали предузети и кад не би постојала као уговорна обавеза. |

VIII. Упоређена са одговарајућом одредбом у предратним уговорима, одредба о избраном суду показује два значајна одступања, која заслужују да их с неколико речи додирнемо.

Избрани суд надлежан је »по свима споровима који се могу појавити приликом примене и тумачења уговора, —- кад једна страна затражи, да се спор изнесе пред избрани суд«. Али док је по предратној пракси свака уговорница могла осујетита рад избраног суда уз просту мотивацију »да спорно питаље нема никакве везе са уговором т.ј. са његовом применом и тумачењем ; сада је то извлачење испод надлежности избраног суда немогуће »јер је избрани суд компетентан и за оно прејудицијечно питање : да ли дотични спор долази пред суд или не. Према томе, чим једна страна изјави жељу, да се једно питање

45 +