Ekonomist

694

Ова је одредба била редигована под предпоставком, да ће наша Краљевина и у новој тарифи задржати »луксувну таксу«, па се желело, да и она буде везана. Редакција је била незгодна (непрецизна) чак и за тај случај, — јер ни тада није постојала намера, да се вежу споредне дажбине, као што су: жиговино,. ношевина, и т. д. ; сада пак, када је отпала и луксузна такса, редакција постаје сасвим нејасна: — јер уговорна тарифа везује само царине. —

3. Члан 9. уговора регулише питање транзитних царина, т. ј. апстинира обавезу за уговорне стране, да неће оптеретити транзатном царином робу пореклом из једне уговорне стране, што пролази у транзиту кроз област друге уговорнице.

Али је из непажње у место речи »ргоуепап« употребљена реч »уепап(«, — те би се с правом могло тумачити: да транзитна царина не може бити наплаћена на робу која долази из друге уговорнице, и бев обвира на њено порекло, — што свакако није пи не може бити намера сауговора.

5. По чл. 29 уговора, (а). под а) изједначење уговорних бродова са домаћим не важи за повластице (субвенције), које би једна од уговорних страна давала за бродоградњу и за одржавање извесних бродарских линија.

Оригинални текст уговора гласи: »par rapport aux nouvelles constructions оп а Рехегстее des navires...ć Последњи део ове реченице »Рехегстсе Чез пауштез« не значи апсолутно ништа : али је услед те грешке доведена у сумњу могућност да се дају субвенције за оно што се желело, на име, за одржавање извесних регуларних линија.

6. По чл. 30 уговора : уговор се распростире на све области, које улаве у састав Оржсавне територије уговорних страна.

Предратни уговори редиговани су, у овом погледу, много боље: у место државне уговор обухваћа царинску област која: се не мора увек поклапати са државном облашћу. Тако на пр. царински укључци и искључци, који су раније били редовна појава, нису се ни до данас потпуно изгубили. Сем тога овде је било умесно расправити и питање : да ли се уговор распростире и на италијанске колоније. Према уговорном тексту изгледа као да је решење позитивно : — јер се и колоније сматрају као државна област ; али би се при негативном тумачењу могла добити једна прилично аномална ситуација: наш извоз и у италијанске колоније био би тамо третиран као увоз из: