Ekonomist

695

неуговорне државе; док би увоз из италијанских колонија код нас могао, уласком у италијански интерни промет, уживати исти третисан као и роба италијанског порекла.

ЗАКЉУЧАК

Бацајући сумаран поглед на све што је изложено у два предходна одељка, долазимо до једног закључка, који је, по нашем мишљењу, врло значајан, и као такав заслужује да се на њему мало задржимо.

Из садржине и критичких напомена јасно је, надамо се за свакога, да је Италија успела да има, у овим преговорима; водећу улогу, док је наша улога у преговорима била, да се тако изразимо, пасивна.

Преговори су се водили на бази једног пројекта који је израдила италијанска делегација. Према томе она је давала директиву и правац целом раду ; док се улога наше делегације свела на то, да чини предлоге за измене и допуне појединих од стране Италије пројектованих одредаба.

Одвело би нас далеко да објашњавамо значај ове чињенице која је врло добро позната свима онима који су верзирани у преговорима. Напоменућемо само толико, да она страна, на бази чијег се пројекта воде преговори, добија самим тим једно преимућство, које се не даје доцније ничим компензирати.

Али, додајемо одмах, ми бисмо се могли и помирити са овом чињеницом која по самој природи ствари није тако ретка, да нам је у преговорима било обезбеђено, као што је то иначе обичај, неограничено право амандмана. На жалост ми немамо уверење, да нам је то право било зајамчено. У место тога човек и нехотице мора доћи до закључка, да је Краљевина Италија, стојећи на гледишту да је Балкан у њеној интересној сфери и да смо ми једна њена колонија, — заузима за све време преговора став старијег, који дозвољава оном другом, млађем (елабијем) контрахенту, да изјављује своје жеље и чини предлоге, али му не признаје право, да те жеље и предлоге може и реализовати..

Као најјачи доказ да је наше право амандмана било веома ограничено, навешћемо уговорно решење питања: о етаблисману, о јадранским тарифама, и о речној и обалској пловидби Сва ова питања решена су, видели смо, супротно и наши. интересима и нашем досадашњем становишту у тим питањими