Ekonomist

696

Из свега овога излази да ми не можемо бити много вадо-

вољни с овим уговором, који нам је, тако рећи, наметнут, и у коме су регулисана и таква питања, за која смо ми желели да имамо одрешене руке, те нисмо имали ни интереса ни разлога да по њима улазимо у међународне обавезе. Друкчије стоји ова ствар у погледу на Краљевину Италију. Она је закључила уговор онако како је хтела, и, судећи према одушевљењу са којим је италијанска штампа поздравила потпис уговора; Италија је јако задовољна њиме.

Друго је питање какве ће резултате дати овај уговор у својој практичној примени 2 Да ли ће се показати, како се верује, врло штетан по нас 2 Да ли ће с друге стране, пружити Краљевини Италији огромне користи, којеона очекујем којима се нада >

Без намере да улавимоу прогнозе, нека нам је дозвољено да се овде позовемо само на једно искуство које се има на овом пољу.

Историја трговинске политике пружа нам, између осталога, и у поуку, да су најкориснији они трговински уговори, где су оба сауговорача била потпуно равноправна, и где су у уговор унете само оне обавезе, које је и једна и друга страна желела ; уговори пак, пактирани између сауговорача који нису третирани равноправно, где је, дакле, једна страна била принуђена да прими и такве обавезе са којима се у принципу не слаже, — нису никад дали јачем сауговорачу оне користи, које је овај од уговора очекивао.

Објашњење је просто. Онај слабији сауговорач, коме су у току преговора извесне обавезе наметнуте, увек се трудио, сматрајући то као своје природно право, да предузме потребне мере, помоћу којих ће паралисати дејство наметнутих му обавеза, — а трговинска политика, као што знамо, изобилује таквим мерама.

Да ће и паша трговинска политика умети да пронађе адекватне мере којима ће се паралисати рђаво дејство оних уговорних обавеза које су нам наметнуте, то је, по нашем мишљењу, ван дискусије, али је, исто тако, ван дискусије и то, да оваком практичном применом наши пријатељски односи са Италијом неће бити унапређени: ми смо данас незадовољни, јер нам је уговор наметнут ; Италија ће бити незадовољна сутра кад буде констатовала, да јој овај уговор пружа много мање но што се она надала, — а уговор са којим је невадовољна и једна и друга страна, тешко да се може квалификовати као добар.