Ekonomist

ЧЛАНЦИ

Буџетска предвиђања.

Систематско проучавање закона привредног живота најновијег је датума. Текућа статистика прикупља податке о свима појавама и свима гранама на пољу привреде и финансија. Научна статистика пак, усавршена математичким методама корелације, истражује и проналази уврочне везе између ових појава.

Обвештајне службе великих американских предувећа већ су дошле до закључка, да је у извесним границама могуће чак и економско предсказивање, а комитет за економско истражи“ вање на Харвардском Универзитету редовно објављује свој барометар економских тенденца. -

Марљиво и детаљно проучавање привредне коњуктуре Je: неопходан предуслов за тачност оваквих предсказивања. Радећи на прикупљању потребног обилатог материјала, на побољшању метода којима се тај материјал прикупља и обрађује, ми стварамо дакле ту грађу, која ће можда доцније пружати могућност далекосежних закључака и поука.

До скора је, на пример, наша статистика спољне трговине одређивала вредност извоза и увоза само у динарима. Велики корак у напред је учињен, када се почело са паралелним обрачунавањем вредности такође и у доларима. Објављују се податци о односу између вредности извоза и увоза по месецима. Па како се увоз одређује само по тромесечјима, то се као основ за упоређивање узима 1/3 вредности увоза за дотично тромесечје. Овакав поступак наравно није тачан, те стога смо уверени, да ће наша статистика спољне трговине раније или доцније предузети одређивање вредности увоза за сваки месец посебно. Досадањи успеси ове гране наше привредне статистике су нам довољно јемство, да ћемо доћи до оваквог усавршавања, чим то прилике дозволе.