Ekonomist

749

изводимо вакључак, да је чак боље и за саму установу кад би се за гувернера поставили стручњаци који су независни и даље од управног одбора. Недавно је влада у Француској сменила гувернера новчаничне банке, а ових дана је у Румунији постављен за гувернера Народне Банке потпуно владин човек, досадашњи министар спољних послова.

Послератни привредни живот довео је у тешњу везу емисионе банке са државом. Према томе, није то прост случај, што се владе више интересују за ову установу и траже тако чисто своје представнике. Са извесних страна покушало се код нас да објасни, како се тиме насрће на аутономију Народне Банке. Међутим, она има 24 члана управног одбора, слободно изабраних на збору акционара, а држава тражи да само један, двадесет-пети или 4%/% буде више њен човек, него банчин. То је један, више него скроман, захтев и ми мислимо да ни банчина управа, ни наша јавност не треба против тога да се буне. Тај захтев је потпуно у духу закона и статута.

Разуме се по себи, да ми овде апстрахујемо питање личности и да у принципу сматрамо да је владин вахтев умесан, под претпоставком да њен кандидат није ни партизан, нити да му је тај положај синекура, већ да буде радан, угледан и стручан човек.

НЕКРОЛОГ + Д-р Драгутин В, Дучић

Један од оснивача и сарадника предратног »Економиста«, д-р Драгутин В. Дучић, Генерални Директор Главног Државног Рачуноводства преминуо је 3. септембра о. г. у Београду.

У пок. Дучићу губи не само наше друштво једног ревносног члана, него цела наша струка оплакује једног вредног, исправнаг, савесног и стручно образованог чиновника, каквих нема много у данашње време.

Пок. Дучић рођен је Београђанин, а потомак старе херцеговачке угледне и јуначке породице Дучића. Матуру и правни факултет свршио је у Београду,а докторат из финансијских наука положио је на Универзитету у Минхену.

После свршених студија почео је чиновничку каријеру као: писар Министарства Финансија, али је због неслагања у погледима са тадашњим начелником Главног Државног Рачуноводства прешао заједно са пок. д-ром Ђонлићем, и другима у Управу Државних Монопола. Ова сецесија финансијских чиновника