Ekonomist

152

адвокату г. Павлу М. Моравцу. Тужбени наводи изнети у изводу су следећи: »Пошто је ово решење министрово противваконо јер је њиме Министар прекорачио границе своје надлежности и власти, огрешио се о закон о акционарским друштвима и неовлашћено зашао у домен судске власти, Управни Одбор Друштва подноси ову жалбу — тужбу, моли Државни Савет да поменуто решење министрово као незаконито поништи са следећих разлога:

По закону о акционарским друштвима, Министар Трговине и Индустрије који је само надзорна власт над оваквим друштвима, није овлашћен да одлучује о томе: да ли одобрава или не одобрава овакве одлуке акционарског збора какве су на нашем збору од 30. децембра 1925. године донете, у толико пре, што је збор и по закону и по друштвеним правилима аи по констатацијама Министровим и овери његовог комесара, саобразно закону о акц. друштвима и друштвеним правилима сазван и обављен.

Као што се из записника зборског види, одлука овог збора тиче се само уважења оставке једнога дела Упр. и Надзорног Одбора и избора неколико нових чланова у Управни Одбор. Министрово право да одлучује о важности рада акц. зборова нигде законом није предвиђено те га Министар не може са неким правом ни присвајати. По општим правилима о слободи рада која данас владају у економском домену свију културних држава са малим, изузетно обележеним ограничењима, и акц. друштво као и свако прив. трг. друштво потпуно је слободно у своме раду и одлукама законом установљених органа његових и ако као и свако друго привредно предузеће стоји под надзором Министра Трговине и Индустрије, али су границе тога министровог надзора, као изузетак, нарочито обележене у закону о акц. друштвима па је тиме уједно тачно ограничена ингеренција Министрова на ова друштва. После дефинитивног оснивања друштва тај министров надзор у ствари има више информативни карактер и манифестује се у одређивању нарочитих комесара који присуствују свакоме акционарском збору и пазе да рад збора буде сагласан са законом о акц. друштвима — чл. 57. закона о а. д.,а сем тога п у Министровом праву да може у свако доба послати друштву нарочите своје изасланике да испитују биланс и у опште стање друштва и његову радњу — чл. 75. Закона о а. д., а све у циљу да се друштво не извргне у предузеће противно законима или земаљским интересима«, као што је то по чл. 9. закона обраћена пажња приликом давања концесија за оснивање самога друштва. Министар до душе нема права одузети друштву једаред дату концесију, али зато има право оптужити суду одговорне друштвене органе ако би учинили коју од кривица наведених у чл. 99., 100. пи 101. закона o a. JI. Ha коју би његови изасланици приликом таквих прегледа наишли, али у погледу слободе, рада и одлучивања по