Ekonomist

50%

премија коју би могло издавати и капиталистичко трговачко предузеће; не, то је нарочити начин расподеле добитка који произлази из некапиталистичке природе задруге.

Набројена основна својства задруга, као некапитали-. стичких привредних организација, п она која из њих проистичу, јесу нарочите ознаке задруга у њиховом правом виду. Али живот вна врло много прелазних облика који се у мањој. пили већој мери приближавају капиталистичким привредним организацијама. Проучавање морфологије задругарства могло би да установи читаву лествицу таких облика и распореди их по ступњу одступања од задружног карактера. Он може општи оштећен по свим горе наведеним овнакама пи знацима. Тако :

1. Са повећавањем величине удела, задруга · може да се приближи капиталистичком друштву за удружење капитала _ и онда као њен циљ све више постаје добит на капитал.

2. Круг чланова може да се све више затвара. 3. Чланови могу да се регрутују махом из: имућнијих слојева. |

А. Право гласања може бити неједнако п одређивати се сравмерно броју удела.

5. Задруге могу да и за главне своје операције употребљавају најамни рад.

6. Напослетку, добитак се може све више делити сразмерно уловима.

Према свим овим знацима могу да постоје небројени прелави од задруга до капиталистичке привредне организације, као и претварање првих у друге. Тако, кредитна се задруга приповећавању величине удела, одабирању имућних чланова пи ограничавању уласка новим лицима неретко претвара у обичну капиталистичку банку која само задржава задружну образину ради порезних и других олакшица. Исто тако, кредитна се задруга, заборављајући своје задатке, каткад претвара у правог шштекуланта робе који се ув то служи разним повластицама од државе. Тако, потрошачка се задруга с оснажењем улоге и повећањем права једног од задругара који уједно и служи у овој задрузи, понекад претвара у личну трговину тог задругара Тако, најзад, задружна се фабрика, затварајући круг задругара и прелавећи на најамни рад, претвара у капиталистичку фабрику. Шта се тиче задружне фабрике, треба да се забележи брз развој фабрика које припадају задружним ор-