Ekonomist

403

5.) Избегавати пашњаке на којима се налазе веће количине чичкова и боца, јер се они забадају у кожу и стварају у њој рупице, које се на прерађеној кожи јако примећују а при том чичкови кваре и вуну. У местима где нема чистих пашњака може се наредити општинским властима да се утрине очисте од чичкова, корист од овога је много већа од труда који би се у чишпење уложио.

Затим су дати специјални узанси за трговину кожом. Ту се говори о начину продаје, која својства мора да испуни. добра кожа у трговинском саобраћају, како се кожа испоручује, за тим о појединим врстама коже (телеће, коњске, овчије и т, д,) и најзад како треба сушити кожу заћурчијску израду.

Кал је ова анкета вршена и кад је Удружењу кожарских трговаца обећано, да ће се по њиховим жељама поступити, тада је био Министар Пољопривреде г. Светозар Станковић. (Он је одавно напустио овај ресор. Његов следбеник се не интересује за сточарство у толикој мери. Њега сад пресирају друга питања, И тако ћемо ми вечито декламовати како смо сељачка земља, како треба помоћи земљорадњу и сточарство, али од речи до дела никад неће доћи. А кад год се зборише врше избори, наши политичари говориће нашем сељаку да су му пријатељи и да су се постарали да добије мораторијум за дугове! Нико се није постарао, међутим, да сељак повећа своју производњу и да добије више за своје производе и за свој мал.

Конгрес Савеза Срп. Земљорадничких Задруга

После једногодишњег тешког стања у нашем задругарству, због познатог процеса између присталица старе управе (Н. Садски конгрес) и јагодинске струје (конгрес у новембру 1927.) дошло је најзад решење највишег суда у земљи, који је признао право опозицији.

Тако је непосредно пред овогодишњи конгрес, који је одржан 10. и 11. новембра о.г. у Београду, нова управа примила дужност и конституисала се, изабравши за председника Г. Јешу Протића, помоћника Министра Финансија,

На тај начин је, силом прилика, овај господин дошао на чело Српског Задругарства и ако с њим дотле није имао никакве везе до једино што је родом са села! Најпре мали чиновник Министарства Финансија, па после као правник и свршени правник, г. Протић проводи низ година у Мининистарству Унутрашњих Дела и одатле бива биран за првог кмета правника Београдске Општине. У тој двадесетогодишњој каријери, салашњи помоћник Министра Финансија био је толико. далеко од пољопривреде, земљорадничког кре-