Fermenti i fiziologija

|“

Пепсин има такође свој ко-Ферменат, а то је хлороводонична киселина. У неутралној средини пепеин нема никакве активности. НОЈ је природни ко-ферменат пепсина, али њега могу да замене све киселине уопште, када су узете у извесним есразмерама различне за разне киселине. Хлороводонична и млечна киселина активују врло добро пепсин; сирћетна киселина слабо, али ипак боље од пролионске киселине. Са тачке гледишта на којој се находимо, главно је да је

| једна киселина неопходно потребна. за акцију пепсина. Без киселине | пепсин нема никакве Ферменске моћи, докле киселина без пепенна ' може у извесним погодбама концентрације и температуре да хидролизује беланчевине као што то врши активан пепсин. Другим речима, киселина је потребнија пепенну него. ли што је пепеин киселини; тачније је рећи да пепсин активује киселину, него ли обратно како се обично вели. У овоме је елучају дакле улога ко-Фермента од највеће важности за саму Ферментску акцију пепсина, Али киселине имају још једну другу важност за пепсин и то по уделу који узимају у стварању самога пепепна, У желудачној слузокожи нема пепсина, већ његов проферменат пропецсин. Тај се проферменат претвара у Фер-. менат. пепсин, под утицајем једне киселине (НС! у физиолошким погодбама). У овоме елучају НС! игра еличну улогу са оном коју играју соли калцијума у претварању профибринфермента у фибринерменат.

За оксидишући Ферменат лаказу имамо леп пример важности ко-фермента за Ферментеку акцију. Вегтат , који је пронашао ла= казу, опазио је да у пепелу препарата тога Фермента има редовно мангана И дошао је на ту мисао да тај метал игра извесну улогу у механизму оксидације помоћу лаказе. Делимичним таложењем једног ферментеког препарата лаказе, Ветгата“ је добио два препарата од којих је једап садржавао ишле мангана од другог; од та два препарата активнији је био онај који је садржавао више мангана. Затим је Ветбтат нашао код луцерне (Мебееајо заве ва) лаказу која је била попраћена само траговима мангана (мање од а) и која-је врло

· мало активна; -ако јој еб пак дода мала количина мангана, у облику сулфата на пример, иста лаказа постаје врло активна. У томе селу“ чају манган не може бити замењен ни једним од следећих метала: гвожђе, алуминијум, бакар, динк, церијум, калцијум, магнезијум пи калијум. Напоменимо да манган сам може да океидише хидрокинону и у одсутности лаказе, али тада је његова моћ, у случају сулфата, 100

- _ до 200 пута слабија, Е

Пектаза је оерменат под чијим се утицајем агушњавају воћни

сокови који садрже пектина. Тај "је ерменат неактиван у одсутности

' Вегтлад, Ви, Зов, Спа, 18. стр. 862 (1595). # Вогтала. Вић. 5ос. Обпи, 17 отр, 619 (1897). “