Fermenti i fiziologija
28
Фруктоза имају врло сличну стереохемијеку грађу; у исто време те три хегзозе превиру врло лако, док галактоза, која има доста различну грађу од њихове, превире тешко, а неке врсте квасова и не могу да изазову њено превирање. Из следећих развијених формула тих хегзоза види се да Фруктоза има иста три асиметрична угљеникова атома у истоме реду као год и гликоза и маноза, докле код галактозе други асиметрични угљеник има свој хидроксил на супротној страни.
Сон Сон СНРОН Сон ЈЕЈЕ 6 он но. 6. Н 60 ЈЕ 6; ОН Но. 6. Н Но. 6. Н Но. 6. Н Но. 6, Н Н. 6. ОН Н. М ОН Н. М он но. 6. Н Н. 6. он Н. 6. он 5 с. он ЈЕ с. он СнОН неон . сна ОН сна ОН (1 гликоза, (-маноза (-Фруктоза -талактоза
ТХ. Снецифичност фермената.
Када се копстатује да једна ферментска течтост може вршити више Ффермештских акција, питање се намеће да ли све те акције припадају једноме јединоме Ферменту или су пак подељене међу више Фермената па један извесан начин. У томе се састоји већа или мања специфичност Фермената. Један ферменат који је кадар да утиче на једно једино тело јесте строго специфичан Фермеонат, Уколико један фФерменат простире своју акцију на више тела, утолико је његова специфичност мање строга. обог тога се вели за минералне киселине, које су кадре да хидролизују безброј тела, да су то катализатори који нису епецифичин, док ву Ферменти еви више или мање специфични.
Питање специфичности Формената састоји се у ствари у односу између Ферментских акција и Фермената као тела; али пошто су нам ова последња непозната, то је схватљиво да решење тога питања не може да се изврши непосредним путем.
Тачно познавање ступња специфичности Фермената од велика је значаја. Јер, ако знамо да таји тај терменат утиче на та и та тела, тада у познавању хемијскора састава тих тела, у њиховој стервохемијској грађи, у начину како се понашају према поларизованој светлости и у опште у свима особинама тих тела, имамо података за позпавање закона који владају специфичношћу. Када бпемо знали да изолујемо чисте ферменте, тада би лако било одредити ступањ њихове специфич-