Fermenti i fiziologija

мани -.

70

ставити цревне дуваре као обичне преграде које пропуштају продукте варења које се извршило у цеви за варење, већ као места где се одигравају важни Ферментски процеси и то не само деградације већ, као што доста факата то казују и процеси синтезе.

ХПТ. Покушај рационалне номенклатуре фермената

Џрви пронађени Ферменти добили су имена у вези с каквом појавом која је њиховим проналазачима највише пала у очи и ако није ни мало карактеристична за Фермептеку акцију. Тако су Рауеп и Регзод ферменту који су изоловали из проклијалога јечма, а који претвара штирак у шећер, дали име диастаза (од даастевас, одвајање) с тога, „што он има знатну моћ да брзо одвоји опну зрна штирка од тела које је унутра предругојачено, Т. ј. од декстрине, која се лако раствара у води, док нерастворљиве опне пливају или се таложе, према кретањима течности“. Тако су исто Јлеђје и Уубћ]ег дали ферменту који су открили у горком бадему име емулсин на основу неких Физичних промена течности које немају никакве везе са Ферментском акцијом. Од тог доба број познатих Фермената растао је из дана у дан п њихов списак није још закључен. Рационална номенклатура у којој име Фермента подсећа на неке његове најкарактеристичније особине данас постоји. Пре свега, треба имати на уму да је таква номенклатура могућна само за ферменте за које се тачно зна у чему се састоји њихова акција, т.ј. састав тела на која утичу и промене произведене тим утицајем. Она се дакле не може применити на извесне ферменте за које те две ствари нису одређене. Тај је случај за Ферменте који утичу на разноврене беланчевине које дају многобројне продукте ферментске акције. Отуда имена пепсин, трипеин, ерепсин за Ферменте беланчевина, која су пре генерична имена него ли имена појединих Фермената. Али у многобројним другим случајевима зна се тачно на шта се своди Ферментека акција са хемијског гледишта, Тај је случај нарочито за Ферменте угљених хидрата и гликозида. За те' случајеве постоји номенклатура која по својој простоти и по принципу на коме почива, одговара потпуно своме циљу. Она се састоји у томе: ферменат узима корен имена тела на које утиче, са наставком аза (на франпуском, немачком, енглеском... азе). Према томе, Ферменат који утиче на штирак — амилум — добива име амилаза; малтаза је ферменат малтове, лактаза — лактозе, аргиназа — аргинина, монобутириназа — монобутприна и т. д. Име Фермента показује одмах на које тело утиче Фферменат, а знајући састав тог тела Фферментека је акдија у исто време назначена. То је све што се може захтевати од једне номенклатуре Фермената. (0 тога номенклатура у. Шрртапи-а! за диса-

1 уоџ Та рртапа, Тит Хотешавит ег Шплуше, Вег, 4. 4. сћеш. (тезе, 38, стр. 381 (1903). 25