Fermenti i fiziologija
56
хариде није ни у чему боља и ако сложенија. Данашња номенклатура Фермената одговара потпуно потреби у случају фермената дисахарида. Али се она не може корисно да примени на Ферменте трисахарида, и тетрасахарида, што у хидролизи тих сложених угљених хидрати узимају удела по неколико Фермената. Узмимо један пример: рафиноза, је трисахарид који хидролизом даје 1 мол. левулозе, 1 мол. гликозе.и 1 мол. галактоде. Те се три хегзозе налазе спојене у том истом реду у молекулу рафинозе. У овоме случају Ферменат рафинозе који би претварао тај шећер у левулозу, гликозу и галактозу требао би по номенклатури да добије име рафиназа. Међутим, у ствари у тој Ферментекој акцији узимају учешћа два Фермента: први одваја само левулозу од молекула ратинозе и тиме ослобађа један дисахарид, мелибиозу: други Ферменат хидролизује мелибиозу у гликозу и галактозу. Шта више постоји и трећи Ферменат који одваја од рафинозе само галактозу и тиме ослобађа један дисахарид састављен од левулозе и гликозе (Хешђего). Претпоставимо да су сва та три Фермента нови Ферменти који нису већ добили име по каквом утицају на друго тело; тада, по данашњој номенклатури само онај Ферменат који утиче на мелибиозу може да добије рационално име, а то је: мелибиаза. На друга два Фермента не може се применити данашња номенклатура,
Узмимо сада за пример тетрасахарид стахиозу, који је састављен од остатака четири хегзоза нанизаних у његовом молекулу овим редом: левулоза—гликоза—талактоза—талактова. Тај тетрасахарна, пак трисахариди и дисахариди који моту од њега теоријски да деривују, могу, опет теоријски, да буду хидролизовани на свега десет начина. Ако прететавимо са а Ф с а она четири молекула хегзоза који се налазе у горе означеном реду у молекулу стахиозе, а цртицом место хидролизе, тада су следеће све могућне хидролизе стахиозе и њених деривата, трисахарида и дисахарида:
со 10 ср 0 ађе— а а—>—–6е аб — е фес—а ф— еф ћ—
а=— >
Ко
Сигурно је да више од тих могућних хидролиза изискују један нети Ферменат, Али узмимо крајни случај да треба толико исто Фермената колико има врста хидролиза. За такав случај једна ће номенклатура бити добра ако свако име Фермента казује 1) на које тело
[