Fermenti i fiziologija
па ==
гишњ- — ву ИтаУ
У следећим странама поделили смо Ферменте према природи њихове хемијске акције, на лидролазе (ферменти који хидролизују), оксидазе (ферменти који оксидишу), кластазе (Ферменти који растављају) и коагулазе (ферменти који проузрокују коагулације, сирења, таложења).
Хидролазе
1 Ферменти угљених хидрата..
_ Малтаза.
Малтоза је дисахарид који редукује Фелингову течност и који хидролизом даје гликозу. Та се хидролиза добива разблаженим загрејаним киселинама или једним серментом : малтазом. Као год и млечни шећер и сахароза, малтоза није непосредно употребљива у животињском организму. Под утицајем малтазе она се претвара у гликозу која је физиолошки непосредно употребљив угљени хидрат. Малтаза је нађена код биља и животиња. Азрегда из педег, Репас ит фтансит, Вобтутев стпетеа и разни квасови, садрже малтазу. Тај је терменат врло распрострањен и код нижих животиња код којих је нађен било у соковима било у мацерацијама разних органа.
Код виших животиња, малтаза је нарочито локализована на два места: у панкрелденоме соку иу цревној слузокожи; у мањој количини налази се редовно и у крви. До екоро се држало да панкреаени сок не садржи малтаву и да према томе нема утицаја на малтозу. Данас је пак утврђено да се тај Ферменат налази редовно у панкреасноме соку код пеа, зеца, коња, вола и човека. Његова присутност у панкреаспоме соку није била опажена раније с тога, што је малтаза неактивна у алкалној средини панкреленога сока. Довољно је неутрализовати или слабо закиселити панкреасни сок па да се његова јака акција наспрам малтозе укаже (Втетту и Теттоте)'. Малтаза и амилаза. јесу два Фермента који су потребни за варење штирка. Под утицајем амилаве штирак се претвара у малтозу
(06 Но 07)" + 1 Изо = "0 (о На (5 штирак малтова а малтоза се под утицајем малтазе претвара у гликозу.
: Раетгу еб Теттое, Те зис рапстелиуие соштеве = 1 Че Та шабаве (С. К. 50ос. Влој. 57. стр. 869 (1905). |