Filatelista

Страна 18

ист Год. 1

Члан 5

(Савез ће добијати материјална сред= ства од чланарине, добровољних прилога и чистог приноса од приредаба.

TI. Чланство

Члан 6

Чланови Савеза су: редовни, помажу= ћи, добротвори, почасни, ванредни, привремени, дописни и омладинци.

Редован члан може постати свако лице, које ужива грађанска права и бави се скупљањем поштанских марака и других поштанских вредносница и живи на подручју НР Србије.

Помажући члан постаје оно лице, које ужива грађанска права, а унапред плати и обавеже се да ће плаћати годишњи износ од 15 месечних чланарина редовног члана.

Добротвор Савеза постаје лице, које ужива грађанска права и уплати једном за свагда најмање износ, који одговара 15-тодишњој чланарини редовног члана.

Почасно чланство додељује се лицима, која су стекла нарочите заслуге за филателију. Ванредни чланови могу бити страни поданици, који су „настањени и док живе на подручју НР Србије.

Привремени чланови могу бити фила„телисти из других народних република ФНРЈ, у којима не постоје филателистичке организације. а уживају сва грађанска права.

Дописни чланови могу бити филателисти из иностранства.

Чланови омладинци могу постати непунолетна лица из НР Србије, која се баве филателијом, а навршила су 12 година живота.

Члан 7

(0 пријему чланова одлучује управни одбор на писмену молбу лица, које жели да постане члан.

Непримљено лице има право жалбе наредној главној скупштини.

У писменој молби мора свако лице из јавити да ужива сва грађанска права. Овој се услов неће захтевати од ванредних и дописних чланова. E

Омладинци могу се примити у члан“ ство на основи писменог одобрења роди“ теља или старатеља.

Члан 8

Чланство престаје: добровољним исту“ пањем или смрћу, брисањем или искљу= чењем.

Управни одбор може брисати члана, који најкасније 8 дана пре главне скуп~

штине није платио дужну чланарину или друга потраживања Савеза.

Управни одбор ће искључити члана, који својим радом шкоди интересима Савеза, који је изгубио грађанска права или за кога се докаже непоштено филателистичко пословање.

Брисаноме или искљученом члану управни одбор ће на његов захтев издати писмено образложење, против кога има такво лице право жалбе без одгодне моћи наредној скупштини.

Члан 9

Чланови су дужни чувати углед филателистичког покрета, радити у духу ових правила, плаћати уредно чланске доприносе и извршавати одлуке друштвених органа.

Сви чланови имају да похађају филателистичке састанке, да се служе савезном стручном књижницом и да користе сва остала права која произлазе из чланства, а активно и пасивно право гласа уживају само редовни и привремени чланови у својим подружницама, које их преко изабраних делегата пуноважно заступају на скупштинама Савеза.

ТУ. Органи Савеза.

Члан 10

(Органи Савеза су: главна скупштина, управа (управни и надзорни одбор) и часни суд.

Члан 11

Редогна главна скупштина одржава се једанпут годишње и то у првом тромесечју сваке године, а сазива је управни одбор најмање месец дана пре заказаног дана састанка скупштине уз објаву дневног реда и места где ће се одржати.

Скупштину сачињавају делегати, које бирају подружнице из редова свога чланcrna и то за сваких започетих 20 редовних чланова по једног делегата.

Скупштина расправља о извештајима одбора и часног суда, одлучује о разретници упртви, чланским доприносима и жалбама појединих чланова и подружница Савеза, бира нове органе Савеза; на предлог управног одбора бира почасне чланове и доноси закључке о свима осталим питањима, која су на дневном реду.

Скупштини могу подносити предлоге: Управни одбор, надзорни одбор, часни суд, подружнице Савеза и поједини чланови и то писменим путем, тако да пред“

лог стигне управном одбору најкасније 5

дана пре одржања скупштине.