Filatelista

Год. Е

поштанску сврху није испунила. Свака од њих мора имати те своје посебне одлике, јер без њих или немају или им се умањује њихова филателистичка вредност. Дакле, оба вида поштанске марке, у којима се она појављује у филателији, битно се међу собом разликују и по својим посебним одликама и по задовољењу сврхе због које су издате и коначно, по филателистичкој и трговачкој вредности и цени. Ово разликовање оправдава и постављено питање, да ли су та оба вида поштанске марке иста и равноправна или се разликују и у свом филателистичком значају, посматрана само са филателистичког гледишта, а не и са трговачког. У првим данима филателистичког колекционарства и филателије као спорта У опште, први филателисти су, гледајући на писмима разне марке, скидали те марке са писама, састављали од њих колекције и тако стварали прве филателистичке збирке. Идеја о скупљању поштанских марака рођена је на коверти са поништеном поштанском марком и филателистичко првенче је само поништена марка. Филателија има историју свог раввијања и она је данас једно врло опширно и обимно колекционарско подручје. У току свог развоја прешло се постепено и неосетно и на скупљање неупотребљених марака, јер се високе вредности нису могле наћи на писмима, теже се до њих допазило, а лако су се могле на пошти купити. Сем тога, и естетски разлози утицали су на то, јер чисте и нове марке лепше су изгледале послагане у албуме. Касније, када је у већој мери дошао до изражаја спекулативно-трговачки моменат, исти тај моменат играо је видну улогу У том смислу, па је коначно дана већа предност неупотребљеној марки и она је постављена изнад употребљене. (Ово не због неких виших филателистичких потреба већ из простог и неспортског разлога, што су неупотребљене марке у већини случајева скупља од употребљених. Редовно издање марака пушта се У течај до свог утрошка. Дуг временски период трошења и већа потражња чине да употребљених примерака има увек несразмерно више од неупотребљених и, разуме се, да је после код исте потражње скупље оно чега има мање од онога чега има у изобиљу. Зато спекулативна филателија — једна сасвим нездрава појава у филателији — занемарује употреољене марке, јер такве марке, сем колекционарског задовољства, не пружају никакве нарочите материјалне добити. А данас, када је поштанска марка изједначена са валутом, па често сигурнија и по-

стојанија вредност од новца, данас за филателисте спекуланте објект њиховог интересовања је искључиво она поштан“

ска марка, која ће им. у даном моменту

ФИЛАТЕЛИСТА

Страна 3

донети већу зараду. Не треба нарочито наглашавати, да има и идеалних филателиста, који из естетских, или сличних племенитијих и спортскијих разлога скупљају само неупотребљене марке.

Употребљена поштанска марка налази се увек у великим количинама, због чега је и знатно јевтинија од истих неупотребљених марака. Обзиром на цену и могућности добрих зарада за спекулативну филателију такве марке нису интере“ сантне, али су зато, с друге стране, приступачне и најсиромашнијем филателиcrH. A филателија постоји због филателиста, а не због трговаца.

Из свега напред изложеног, а са гледишта праве идеалне филателије, употребљена поштанска марка је више филателистички објекат од неупотребљене, код које преовлађује карактер спекулативно-трговачког артикла. Ова констатација још увек не искључује неупотребљену марку из филателије, али је ставља на њено право место и даје јој њену праву, другостепену филателистичку важност. НАШИМ ПОДРУЖНИЦАМА И ЧЛАНОВИМА

Савез филателиста Србије шаље први број »Филателисте“ свима својим члановима. Они чланови, који у својим местима имају подружнице, добијаће лист преко своје подружнице „а они који су директни чланови Савеза, — јер у својим местима немају подружнице, — добиваће га на своју адресу.

Управа Савеза се нада да ће сви чланови бити редовни читаоци нашег савезног органа и тиме помоћи настојања Савеза да лист одржи џи да га квалитативно подигна на достојну висину, д све у интересу самих филателиста и филателије у опште.

Подружнице треба одмах да пошаљу спискове својих чланова — који желе да примају стално лист, а претекле бројеве да врате.

Они чланови који желе примати лист треба одмах да пошаљу одговарајућу вредност листа, у коју сврху прилажемо чековну уплатницу, а они који не желе примати га, да га одмах врате, како им се не би послао и следећи број.

Цена сваког појединог броја биће означена на листу.