Filatelista

_„фће

i 5 | ТИ и

Ал. Ј. Петровић:

__ФИЛАТЕЛИСТА

= _ Српске војне поште и жигови

_У свима ратовима, које. је водила српска војска у последњој четврти прошлог и првој четврти овога столећа, биле су организоване војне поште, које су скоро увек имале своје нарочите “ROBE. Те су поште служиле не само војним организацијама него и цивилним властима и становништву; ради тога се жигови тих војних пошта могу наћи како на званичним, тако и на приватним писмима, картама и на другим поштанским документима, као и на војничким ратним дописницама. О српским војним поштама и жиговима писао је скоро једини пок. Евжен Дероко у својим делима: »ВДезећсћее der Возћџегфтејсћеп моп Зегћјеп«, од 1914 год. издање РНИЛРР КОЗАСК — BERLIN (прештампано и допуњено из »Ветпег Briefmarken-Zeitung« om 1911 rom. и из »Ganzsachen-=Sammler« ou 1919 g 1913 JP) — »Die Poststempel von Serbien 1840 bis 1921«--од 1936. no/L, Hamatbe- JjmHcTa »Die Postmarke« y Beuy (npemraMmaHo H3 »Postтагке« за 1932—1935 год.); затим У допунама овом другом делу у листу »Заштјегжосће« бр. 22/28 за 1938 год. Сем тога писао је он о овоме и ситније чланчиће по разним другим стручним и дневним листовима џи др. издањима. И | У овом чланку, ослањајући се на оно што је написао пок. Дероко на немачком језику, спремио сам за наше заинтересоване читаоце и употпунио новим матери јалом, који сам налазио у збиркама наших старијих филателиста (Јеремије Станојевића, Синише Остојића, В. Јелавића и пок. Панте Кузмановића).

1. — СРПСКО-ТУРСКИ РАТОВИ 1876 и 1877/8 ГОДИНЕ

Прве српске војне — ратне поште биле су заведене по закону од 24 1Х 1876. за време првог српско-турског рата. За време тога рата (објављен 18 У 1876; закључен мир 16 1! 1877) биле су устројене поште при Врховној Команди, при командама војних корова и при неким другим војним јединицама.

Тада су биле прописане и прве српске војничке поштанске карте за преписку војних обвезника на ратним дужностима, који су били ослобођени плаћања поштарине. Пре израде тих војничких поштанских карата биле су за прво задовољене војничке потребе израђиване провизорне војничке. карте од прва два издања ре~

довних поштанских _ САОБРАЋАЈНИХ КАРАТА (из 1873 и 1876 год.) на жућкастом и црвенкастом картону, претискањем једним ручним жигом с натписом ВОЈЕНА ПОШТА у гротеск-словима У једном правоугаоном оквиру величине Зз6у/» Х 11 м. м. (сл. 1). Ти се жигови на-

ВОЈЕНА ПОШТА

Сл. 1.

лазе отискивани у разним положајима: исправно (хоризонатно), изврнуто, косо; сем на картама налазе се и на писмима, па и преко марака.

Тек за време другог српско-турског ршта 1877/8 год. (објављеног 1 XII 1877) било је пуштено у употребу дефинитивно издање војничких карата 6ез ознаке вредности, које су бесплатно раздаване војним обвезницима и поштом преношене. Као такве ове ВОЈНЕ САОБРАЋАЈНЕ КАРТЕ не спадају у поштанске вредноснице које улазе у филателистичке збирке; њима дају филателистичку вредност само жигови пошта, преко којих су пролазиле. За време ових српско-турских ратова постојале су ове војне поште, код којих су употребљавани нарочити жигови:

1) Код Врховне Командг: једнокружан жиг пречника 25 мм. с натписима у кругу ВОЈНА ПОШТА (у антиква-словима) / ВРХ. КОМАНДЕ (у гротеск-словима), са датумом у виду разломка без ознаке године у средини жига (сл. 2).

2) Код Моравског кора (корпуса): једнокружан, пречника 94 мм, с натписима у кругу ВОЈНА ПОШТА / МОРАВ. КОРА у гротеск-словима, са датумом као код 1) (сл. 8).