Filatelista

DA LI JE SAMO TO DRUŽE PREDSEDNIČE?

U broju 133 našeg lista objavili smo razgovor sa predsednikom SFS drugom Davorom Sokolićem o radu upravnog odbora SES. Mora se priznati da je vpravni odbor, bolje reći predsednik Sokolić, za ove dve godine dosta uradio i mislim da je pošteno da mu, ako п:šta drugo, odamo priznanje.

Odmah posle izbora sadašnjeg upravnog odbora napisao sam u našem listu da je Sokolić iskusan društveno politički radnik, komu. nikativan i određen čovek, ali da on sam meće moći mnogo da uradi u ovakvim uslovima, u kojima se tada našao naš Savez. Smatrao sam да ga u interesu filatelije treba pomoći, da je vreme da krenemo sa mrive tačke. I zaista on је maišao ma maše razumevanje. Na rečima su ga podržali svi stari i mlađi filatetelisti, ali praktčnu pomoć pružio mu je, nažalost, mali broj filatelista. Svi smo se divili izložbama koje je on organizovao, ali nas veoma malo aktivno učestvovalo u njihovim pripremama. Lepo je, čak i ponosno je bilo čuti saopštenje predsednika žirija ma međunarodnoj izložbi cveća u Beogradu: da se Savezu filatelista Srbije dodeljuje Zlatna plaketa Beograda za izložak »cveće na markama«, ali je naša zajednička sramota što smo dozvolili da ceo teret izložbe padme ma sekretara Saveza druga Maćešića i predsdnika Sokolića.

Savez filatelista Srbije kao društveno politička orgamizacija afirmisao se kao aktivista u okviru SSRN Beograda, što je bez preteriуајпа zasluga Davora Sokolića. Međutim, Savez je republička a ne beogradska organizacija i njega u ovom smislu treba afirmisati u celoj SR Srbiji i to je posao koji tek predstoji. Beograd je dobar startni osnov a Sokolić je pravilno počeo, ali samo počeo, afirmaciju naše organizacije. Taj posao se može smatrati završenim tek опда kada se aktiviraju i ožive sva maša društva u gradovima i selima republike.

Hteli to mi ili ne činjenica je da je ramijih godima upravni od. bor SFS mao velku pomoć filatelista iz, Novog Sada i cele SAPV. Oni su nosili dobar deo tereta u radu mašeg Saveza, kako ličnim radom tako i materijalnim sredstvima. Međutim, filatelisti SAPV sada su oformili svoj Savez flatelista. Istma је da ovaj Savez ostaje u okviru SE Srbije, ali je isto tako istina i to da drugovi iz Vojvodine moraju u prvom redu da rade u svom Savezu. Mi moramo maći mogućnosti da nadokmadimo odsuinost maših stranih aktivista iz Vojvodime. Baza u Srbiji je velika, to se može lako nadoknaditi, ali treba raditi treba više aktivista, više izložbi, smotri i propagande.

Kao treći, važan isto kao i prvi i drugi zadatak, treba obezbediti prostorije Saveza, jer se saradnja prostorije u toku 1971. godine ruše radi uređenja teraziske urbanističke celine.

Sigurno je da pored ovih ima i niz drugih ništa mamje važnih poslova koje treba obaviti da bi se postiglo ono čemu teži predsed. mik Sokolić.

Tačno je da je on mašu orgamizaciju izvukao iz anonimnosti i afirmisao kod rukovodećih ljudi, te doprineo da se u proslavama i nizu društvemih akcija sada ravnopravno računa i ma filateliste, ali treba to opravdati i tu aktivnost i ubuduće održavati. To mogu da učine ljudi koji za to imaju volje i snage, koji shvataju kako i kojim putem treba krenuti. Davor Sokolić to besumnje zna, on je i pokazao, ali, moram da ponovim, on sam neče moći mnogo da uradi.

13