Filatelista

30 osnova da se sačini uporedni pregled poštanskog materijala i dođe do nekog saznanja. Upoređivanjem sva tri napred navedena izvora, pokušaću da izvedem neki provizorni propis tj. Pravilnik o upotrebi ovih doplatnih poštanskih maraka. Svestan sam da će tu biti dosta propusta, ali se isto tako nadam da će neko od čitalaca reagovati i te nedostatke i nepravilnosti i iz li II dela otkloniti.

Zbog lakšeg praćenja teksta navešću godine kada su doneseni “opšti” zakoni u republikama.

Ста Gora 30.12.1976., Hrvatska 1976. (?), BiH 20.06.1977., Srbija 17.02.1979. (do ove godine radila po “posebnom” zakonu Sl. gl. SRS 17/76).

"Opšti" zakoni doneseni u 1976: 1977. godini odnose se na “Nedelju Crvenog krsta” u 1977. godini (7-14 maj). Iz teksta g. Dejana Tubinovića ne vidi se da su i ostale republike donele “posebne” zakone za "Nedelju Crvenog krsta“ u 1976. godini. Sa druge strane se navodi da su doplatne marke distribuisane svim republikama i PTT organizacijama.

Da li su one tamo mogle da budu puštene u upoflrebu bez "posebnih" zakona, ostaje otvoreno pitanje?

U časopisu »filatelista« br. 182/79. dr Branislav Novaković iznosi “Orijentacioni predlog katalogizacije“ maraka Crvenog krsta i Borbe protiv tuberkuloze za period 1976-1979.

U tekstu za 1976. godinu daju se kompletni osnovni podaci koji su potrebni za katalogizaciju da bi na kraju pisalo: "U obaveznoj upotrebi od 9-15. maja 1976. godine u SR Srbiji“. Ovo od “9” je trenutno nevažno ali je decidno navedeno '... u SRBIJI. Iz ovoga proizilazi da se “Nedelja Crvenog krsta” u drugim republika-

ma nije održala ako je ova doplatna marka bila u upotrebi samo u Srbiji. “Katalog doplatnih maraka M&M"” navodi da su ove doplaine marke Crvenog krsta upotrebljavane u svim republikama i pokrajinama. Poznate su mi poštanske pošiljke sa ovom doplatnom markom iz Srbije ali sam se iznenadio kada sam pronašao jednu poštansku pošiljku iz Slovenije, prijemna pošta Ljubljana, 17. 05.1976 - mašinski žig (Sl. ).Iz ovoga može da proizađe da je »Nedelja Crvenog krsta» u Sloveniji održana od 17 (ponedeljak) - 23 (nedelja) maja. Možda je i Slovenija donela nehi poseban zakon za održavanje “Nedelje Crvenog krsta“, ali je zbog vremenskog tesnaca u donošenju zakona to uradila nešto kasnije. Podatke koje je naveo dr Novaković smatrao sam verodostojnim. Oni potiču iz 1979. godine, znači iz perioda kada je ova materija bila još aktuelna, pa u nedostatku službenih dokumenata, autentičan poštanski materijal je merodavan. Ja ću i dalje u članku za ceo ovaj period koristiti podatke dr Novakovića, kao i “Katalog doplatnih maraka M&M" uporedo sa poštanskim materijalom.

U 1977. godini već su se pojavile različitosti, a rekao bih i različito tumačenje i uvedene nova praksa upotrebe doplatnih maraka Crvenog krsta u republikama i pokrajinama. Štampane su tri vrednosti (0,20; 0,50 i 1,00 dinar) u tri razne boje sa istim motivom - slikom. U svakoj od republika i pokrajina korišćena je samo jedna nominalna vrednost. Nominala od 0,20 din. bila je u upotrebi u Srbiji i na Kosovu, od 0.50 din. u BiH i Vojvodini, a од 1,00 din. u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i