Filatelista

Sloveniji. Termini za održavanje "Nedelје" зе пе slažu za jedan dan. “Katalog M&M" navodi: 7-14 maj, a dr Novaković 8-14 maj.

Videli smo da su Slovenija i Kosovo doneli "opšti" zakon 1978. godine. Za Sloveniju, prema podacima dr Novakovića, situacija je dosta jasna, nema je u popisu za 1976 i 1977. godinu, dok su za Kosovo ove dve godine pod znakom pitanja.

U BiH, Vojvodini i Makedoniji, “opšti” zakoni su doneti u kratkom vremenskom razmaku, posle održavanja "Nedelje Crvenog krsta” za 1977. godinu. Posedujem poštansku pošiljku sa žigom prijemne pošte Mashovina (BiH), 06.05.1977. godine doplatna marka Crvenog krsta 0,50 dinara. Naznačeni datum ne mora da nam govori da je “Nedelja Crvenog krsta” u BiH počela nešto ranije. Nije mi poznato kakva je procedura promene datuma u žigu za novi radni dan? Da li prilikom promene datuma, prvi otisah žiga treba staviti na neki službeni dokumenat? Tom prilikom bi trebalo da se otkrije greška u datumu žiga za novi radni

i. сазри Ста VET EAVMKA СРБИЈА

општи - о КИ СУ BR У ПАЈА

ба =» 44 | С 77. и

в

REPUBIICKOK SPRRETARIJATIU ZA

-Хошћваја za polaganje stručnih ispita-

ilooo-- w“«nFr BEOGRAD Hemanjina broj 26

PRAVOSUDJS I OPSTU UPRAVO

dan. Trenutno je primarno da nam ova poštanska pošiljka sa ovom doplatnom markom potvrđuje da je “Nedelja Crvenog krsta” 1977. godine u BiH održana, iako je “opšti” zakon donet nešto kasnije, tj. posle održavanja “Nedelje”. Analogno ovom primeru, možemo da prihvatimo podatke za Makedoniju i Vojvodinu.

U 1977. godini, kroz poštanski materijal naišao sam na jednu bitnu promenu u vezi sa izuzećem od plaćanja ove obavezne doplatne takse. UT delu naveo sam "Obavezno tumačenje - član 1] Zakona o Jugoslovenskom Crvenom krstu“. Tumačenje se odnosilo “za pošiljke koje upućuju državni organi i ustanove”. Navodim zbog potsećanja samo deo tumačenja: "... da su od plaćanja doplatne takse u korist Jugoslovenskog Crvenog krsta izuzete poštanske pošiljke koje upućuju ... opštinski organi uprave, sudovi, javna tužilaštva, javna pravobranilaštva i vojne jedinice”.

U prilogu prikazujem dve poštanske pošiljke (sl.1) upućene od strane “Opštinskog suda u Petrovcu” i “Okružnog suda u Beogradu”, Prijemne pošte su Petrovac 11.05.1977. (poštanski žig) i Beograd 10.05.1977. (mašinski franko žig okružnog suda u Beogradu). Pošiljke su dofrankirane obaveznim doplatnim markama Crvenog krsta, nominalne vrednosti 0,20 dinara koje su se u to vreme nalazile u upotrebi u Srbijii na