Filatelista

42

Ispravna pošiljka na kojoj bi se nalazila ova dobrovoljna marka trebalo bi da bude dofrankirana i sa obaveznom doplatnom markom nominalne vrednosti od 1,20 dinara.

Isto mišljenje imam o izdanju doplatnih maraka Crvenog krsta za Makedoniju za 1990. godinu.

Iz Hrvatske posedujem poštansku pošiljku (standardizovano pismo) prijemne pošte Kaštelir sa datumom u žigu 15.05.91, doplatna marka nominalne vrednosti 1,70 dinara. Ova doplatna marka je većih dimenzija od ostalih doplatnih maraka koje su korišćene u ostalim republikama, a slika-motiv su iste. Iz datuma na pošiljci NCK bila je u Hrvatskoj od 8. do 15. maja.

Iz Slovenije i sa Kosova nemam pismonosnih pošiljki. Za Sloveniju možemo za sada prihvatiti da su dati podaci tačni. Za Kosovo je nominala bila 250 dinara.

Iz Vojvodine imam više pošiljki (dopisnice) koje su dofrankirane doplatnim markama nominalne vrednosti 2,50 dinara. Znači da možemo usvojiti da je u Vojvodini u upotrebi bila ova nominalna vrednost ista kao i u Srbiji. Datumi na žigovima prijemnih pošta u Vojvodini nalaze se u intervalu od 6.05.91 (Ratkovo) - 17.05.91 (Srbobran).

Iz ovog vremenskog intervala, ranije navedena mišljenja, da su neke pošte frankirale pošiljke doplatnim markama Crvenog krsta onako stihijski i posle održane "Nedelje" mogu da se kroz ovaj primer pokažu kao ispravna. Međutim, ako je to masovna pojava, sa raznih pošta, pa ı republika, to mi ipak izaziva neku sumnju da se ne radi o samovolji. Može se sa sigurnošću reći da je termin “Nedel-

je” za 1991. goidnu počeo 6. maja za Vojvodinu. Koliko je trajao, ostaje otvoreno pitanje? U ovom periodu, baš u terminu “Nedelje” imamo masovnu pojavu nepoštovanja redovne poštanske takse ito od strane poštanskih službenika. Sve dopisnice koje imam standardizovane su i većinom su frankirane sa redovnom poštanskom od 4,00 dinara, a manji deo sa 3,50 dinara. O čemu se radi? Redovna poštanska taksa za standardizovanu dopisnicu (celinu) iznosila je 3,50 dinara, a za nestandardizovanu (razglednice i sl.) 4,00 dinara. Redovna poštanska taksa za standardizovano pismo (celinu) iznosila je 4,00 dinara, a za nestandardizovano (razne koverte) 4,50 dinara. Od korisnika se očekivalo da zna šta je standardizovano a šta ne!! To je vreme raznih nagradnih igara (televizijskih i drugih) pa je u pitanju ogromna količina pošiljki. Pitanje je da li se i ovde radi o nekoj stihiji ili svesnoj nameri?

Iz svega do sada izloženog, napraviću jedan rezime koji, nažalost, ne pretenduje da bude konačan:

Kada je u pitanju poništavanje doplatnih maraka Crvenog krsta, ne može se sa sigurnošću reći da li je poništavanje bilo obavezno ili ne. Takođe se ne može izvesti i neki zaključak da li je u svakoj od republika važilo različito pravilo, ili je ono bilo jedinstveno za celu zemlju. Prema nekim usmenim saznanjima, obavezno poništavanje doplatnih maraka ukinuto je juna meseca 1976. godine. Iz materijala sa kojim raspolažem, mogu se izvesti tri varijante: doplatna marka sa strane na objektu ... poništena namerno, doplatna marka sa strane na objektu ... neponištena namerno,