Glas naroda

122

се од н>ега веКи или мањи комадићи грушавине. Ако су ти комадићи велики и још ако су обливеии маслом, то онда онај сок што је у стомаку не може, како би требало, да пробије кроз њих, и зато треба дуже времена да се сваре. Млеко, у ком има мало сира и масла, па и сурутку, лакше вари стомак него добро млеко, али онако млеко опет слабо храни. Да би га стомак могао лакше варити, то га треба помалко гутати и уз то леба јести, јер се онда у стомаку праве мали комадићи грушавиие, те их сок из стомака лакше пробија и вари. Зато је добро дробити у млеко. За болесника млеко није никако. Млеко је зато тако добро, што у њему има сира (беланцета), масла (масти) и шећера (шеКер развија топлоту и прави маст). У њему има десет делова беланцета (с њим су свезани сви минерални делови крви), 10 делова масти и 20 делова шећера. Млеко, ма оно од какве животиње било, састоји се из истих материја, само се у том разликује, што у млеку од једне животиње има више једне материје, а у млеку од друге животиње има више друге материје. Какво ће млеко бити, то зависи од хране. којомсе којаживотиња храни. Кад се месо једе, онда се прави много више млека, него кад се једе биље; још кад се месо једе, има у млеку више сира него масти. С млеком од разних животиња, мешају се разне мирисаве материје, које кожа лучи, те стога има млеко од сваке животиње особити мирис и кус. Човечије млеко разликује се од млека других животиња у том, што у човечијем има више шеИера, а у животињском више сира и масла. МагареЕе млеко најближе је човечијем, јер и у њему има много шећера. Кравље млеко што се доцније измузе увек је масније, него оно игго се најпре помузе. У Фунти кравља млека има 1% лоти беланцета, 1 5 Д 0 -мти масла и 1 у 5 лоти шеБера. Одрастан човек кад ради треба за 24 сахата барем 6 до 8 лоти беланцета и 23 лота масти и материје од које се прави масло. Дакле би 4 до 5 Фуната млека дали доста беланцета, требало би још бар 2 лота масти и 18 лотова шећераибрашна, то су тела од којих први живи) па дабудеране управ онолико колико треба. Кад се млеко хоће да дуже времена држи, треба имати на уму, да прокисне кад на ваздуху стоји и у топлоти; за то се од тог мора чувати. Да се уклони ваздух у ком има кисеоника, треба млеко чешће (бар једаред на дан) преварити, јер се онда не може да споји кисеоник са сиром. Исто се тако може млеко сачувати у плеханим, добро затвореним (тако да ваздух не може улазити) кантама. Треба канте (или боце) налити до врха млеком, па га у њима узварити и одмах канте или боце затворити и оловом или чим другим залити. Врло се добро може млеко сачувати у деденицама. Доста дуго може млеко стојати, а да се не прогруша, и онда, ако се у њега мете малко соде, а то није шкодљиво.

У бакарним или оловним судовима неваља држатн млеко, јер се млечна киселина спаја са бакром и оловом и тако се прави врло љут отров. Зато треба млеко држати у дрвеним или стакленим судовима, јер и у гвозденим и земљаним може се отров нравити, ако у калају има олова. И поједини саставни делови млека једу се за се, као масло, сир, сурутка. Кад се прави сир, онда остане сурутка, али она већ нехрани као млеко, јеримаврло мало сира и масла, али има још шећера, млечне киселине и соли као и у млеку.

(Купатило Харкањ у Барањи.) Одједног пријатеља свога добили смо допис о купатилу харкањском који овде саопштавамо ради оних који од севотиње (реуматизма) пате. Вода је, пише дописник, у реченом купатилу одвећ топла, тако рећи врела и чиста, а о купању, кад се нешто расхлади тако је пријатна, да би човек могао много дуже од прописаног временау њој остати, а једно купање има ло пропису трајати два или највише три четврти часа. Ја сам пак, који сам иначе осим ревматизма у ногама здраве и јаке нарави, који сам 175 Фуната тежак, по читав један сахат на дан у купатилу. Купао сам се свега двадесет пута, али би требао још десет пута да се купам но ради службе морадох кући отићи, па инак сада не осећам више севотињу нити какву бољетицу у ногама. А досад; кад год је хтело да будехрраво, ветровито или кишовито време осетио сам то на два три дана напред па ми није помагао ни камФор ни ракија, и тек кад сам се два три дана патио попусти мало. Али и то траје кратко време, па опет наново. Што се тиче уредбе у купалишту, боље се тражити не може, јер и зданије за конаке и све остале зграде сасвим су ваљано саграђене. Иослуга је уредна, а ни живети није тако скупо, јер ја сам истина трошио на дан 4 Фор. али сам у великом зданију једну од најбољих соба имао, ручавао сам и вечеравао у купалиштном гостионику, купао сам се у илиџи првог реда, па све то за 4 Фор. есапећи овамо и цигаре и т. д. али може се и са два Форинта изаћи. Предео је особито лен и здрав, са западо-севера велико-харшанске и виланске планине а са југо-истока прекрасна равница, шеталиште и башта при купалишту пространа и лепо уре^ена. Укратко све је тако уререно, да гости ни нашто тужити се немају. Осим тога ту је ваљан и искусан лекар, ту је надзорништво у сваком погледу најтачније, ту је редовно хармонична музика. У великом салону новина исувише, па ту видите и Заставу. Али затоје и изашло на глас ово купатило, јер само до 4. јула нашег беше до 700 гостију, ме1)у којима и таких, који од толико година од севотиња пате и који кад две три године у кунатило долазе сасвим се излече, а и ја сам са својим здрављем потпуно задовољан, јер сам се као што треба излечио те по томе могу сваком брату који од севотиње (реуме) пати ово купатило својски препоручити.