Glas naroda

32

Р А 3 Н 0. Колико је људи на земљи. Ло Бему и Вагнеру има 1377 милиона становника на земљи, кој и су овако подељени на ноједине чести света. У Евцони има на 178,120 жвадратних миља 301, милион и 600 хиљада људи. У Азији има на 796 005 квадратних миља 794 милиона. У Аустралији и Полинезији на 161. 105 квадратних миља 4 милиона и 365 хиљада. У Африци на 543 570 квадратних миља 192 милиона и 520 хиљада а у Амеркци на 747.680 квадратних миља, 84 милиона ^24. хиљада људи. У кинеском царству живи готово треКина људи па свету, јер ту има 446 Ј /» милиона становика дакле са 50 процента више нег у дело.ј Европи. Необично зимско доба. Из старих заниса зна се, да су год1172 дрва зими из нова потерала и тице својагнездавила. 1289 године није било зиме, девојке су се о божиЕу китиле љубичицом; 1241 било је марта зрелих трешања; год. 1538. билесу све баште у децембру и јануару у пуном цвету, год. 1572 и 1588 зеленида су дрва у Фебруару; у год 1607, 1609 и 1617 није ни било зиме; 1722, год. није се ложило год. 1807, није било зиме. Блага зима била је год. 1834, и 1846. год. 1870 било је у Петрограду о новом лету 8- гради топлоте. Приход и расход од пошта и од телеграФа у Аустро-Угарској. Године 1872, изнео је приход од поште 13.570,000 а расход 11. 170,000 Форинти претекло дакле 2,400,000 Форинти Авр. За ову годину наређено је расхода 13,245,000 ф . у надању да Ке сила више рада бити. Приход од телеграФа изнео је 2,600,000 ф . а расход 3,497.000 дакле дефицита било 1,149,000 а. вр. Правителствени пастуси. По званичком извештају држалоје бечко правителство прошле године у својим провинцијама 1455 пастуха. (ајгира) под које је доведено 60188 кобила, и прија" вљено 27440 ждребади, и то 13908 женски и 13540 мушке. За ову годину наређено је још више пастуха и разметнутису још боље. да се свако место може послужити. Шта то вреди за извод боље врсте коња те веВе вредности целој земљи не треба другог рачуна, веЕ само то навести, да се бољи коњ плаБа три и четир пута више, па нека по томе сваки рачуна. шта се тим само оном месту, где ко живи, а шта ли целој земли привредиНова Сара. Пештанске новине пипгу, да је једна жена на ђурекој ади, која није никад рађала, сада у својој 75 години родила близанчад. Зелене малине. Један чиновник из Пеште послао је краљици Јелисаветн киту зрелих малина што их је он својеручно побрао у шуми. Ераљица је захвалпо примила овај ретки дар.

0 Д Ј Е Ц И.

* На пештанском сабору. питао је посланик мађар сакрајње левице Данило Ирањи владу а наиме првог министра. 1.3ашто није влада јавила сабору да Ие изпослати барона Мајтењију у српским стварима и зашто није искала да јој то сабор допусти? 2. Јели истина да је томе комесару раширена власт и и каква су му пуномоИија? 3. Хоће ли влада јавити сабору о раширивању тога пуномоВија, или хоће ли накнадно изискати за то одобрење и хоКе ли показати упутства што нх је издала реченом комесару? Влада није одговорила на тапитања алиКе морати одговоритима и доцније.јер позаконумора да одговори на свако нитање земаљских посланика. * Из бечких новина читамо да је подигнута и трећа православна митрополија у Аустро — Угарској и то буковинска и да је владика Хакман постао митрополит. То је онај добри,а 0 мирени старац, што је једнога синода из Еарловаца пешке I

ишао у Н. Сад оним истим путем, којим грме кочијаи блешта свила наших господских светих отаца. Ал веК лако Кемо зато али је грдна њевоља што су у буковннску митрополију уврстили далматинске дијецезе задарску и бококоторску, којетреба по праву српекога народа, да су под нашом патријаршијом. Нема веКе незгоде, недо кад су две народности спојене у једну духовну област а у новој митрополији биКе Срба, Влаха и Русина. Где Ке которац да тражи помоКи по Черновицу! * У Прагу је умро мдад даровити Србин АксентиЈе Максимови! бивши капелник српског народног позоришта. Учио сетамо о трошку честитих Панчеваца. да буде вештак у музици. Лака му црна земља! * у Кикинди је умро честитн Србин и адвокат Љуба СавиК, који је свутде предњачио у народним стварима. Слава му! *. Славни српски списатељ ЈуроДаничиК, који је пренеког времена са неправде и неразума морао оставити Београд и отиЕи у Загреб, где су га Хрвати једва дочекали и за тајника југославенске академије наука изабрали, враЕа се опет натраг, у Београд, да буде опет учитељ у великој школи. Хвала Богу што су се и сад сетили да нокају неправду, што је учињена том славном српском наученику. * На угарском сабору у Пешти диване о нрорачуну за идуЕу годину. Веле да намсе земљатолико увалилаудуг, даЕесеморати повисити норција. Да нам је наздравље! * Ономад је приспео у Н. Сад г. Еорнелијв ЈовановиЕ, што је био у еомборском затвору, ради познатог догађаја о тријерарха у новосадској алмашкој црБви. На пароброду дочекао га је многи свет са бурним „живио"! * У Добринци. маленом сремском селу, скупили су се о сдави Св. Саве 20 Фор. на школски фонд. Живили ! *Честити родољуб новосадски трговац г. Љуба СтеФановиВ покдонио је о Св. Сави 55. ком. ваижица „БожиЕнж дар" доброј дециу Белегишу. Живио! * у Барањи је умро прота Драгутин Грујић старнји брат г. адкинистратора ГрујжЕа.

КМЖЕВНЕ ВЕСТИ. Од ове године излазиКе; „ЧИТАОНИЦА ЗА ЖЕНСКИ СБЕТ", у месечпим свескама у 4 табака малога кола. Овогодишње свеске те читаонице донеКе занимљиву поуку, како треба жена и мати да чува и његује гдравље своједецеи своје породице. како ваља да васпитава своју децу, кака да држи своју куКу. У год, 1873 изиЕиКе 12 свезака а свака свеска стоји 20 н. Прва свеска излази концем јануара и садржаКе прво мајчино нисмо: „0 дужностима жене и матере," од дра. М. ЈовановиЕа. Ео је рад да се претплати на ту прву евеску, нека се јави једном од потписаних. Свеске се шиљу за готов новац или поштанском наплатом. У Новоме Саду. Др. Милан Јованови1> Стеван В. ПоповиЂ.

власннк „зддруга за срдсеу народну штампарију". — уредник: стевап в. поновив.

Српска вародна задружна штампарија у Новоме Саду 1873.