Glas naroda

214

шестар (циркл), дрвен ил гвозден, да је најмање 1' келиЕК, и један крак да је удешен, да се може утврдити креда у њ; земеке кругље (глобуси) препоручују се као најбољи ени из Фабрике Фелклове у Прагу, што се узме веЕи, то боље: од земљописних дуварски карата најбоље су: Планиглоби и Европа по Сидову са српским натписом, а карта за математички земљопис она од Велца из Берлииа, или она од Јауса из Беча: слике заочигледну наставу препоручују се Темпскове из Прага, ил Шрајберове из Еслинге; за Физику најбоље 8 таблица од Бопа, из Ревнсбурга; а за струке земљеделства и домовотства Хартингерове из Беча; вајпосле слике за библичне приповетке најбоље су 30 слика из старог, и 30 слика из новог завета, од ПГрајбера у Еслинги; од дуварских прегледалица за цртање препоручују се 25 таблица од Хутера из Берна, или 10 од Граберга из Цириха, или 12 од ПГрадера, изадевојачке школе 24 од Хиларта. За варошке школе препоручују се још: слике за очигледну наставу од Стрибинга 6 таблица, и од Ленса 4 таблице, и 30 таблица од занатлијских радионица; таблица од метричких мера од Бопа; слике 01 животиње корисне и шкодљиве земљоделству од Шоајбера у Еслинги, 2 таблице слика од шкодљивих лепти^ева у Аустрији, 6 таблица. у Бечуу државношволској књижари; јестивне и отровне гљиве од А Милера 4 таблице, и од истог шкодљиве и корисне бубе, 4 таблице; даље: слике од свију народа, 4 таблице, и карта од народа у Аустрији од Киперта из Берлина; најпосле 4 таблице од Фраса о геолошком створу земље, и изведарска карта од Брауна; Збирка Физикалних справица најбоља је она од Батке у Прагу а за остале збирке препоручује се трговина Фрич у Прагу и трговина од учевних сретстава од Хестермана у Хамбургу; телуре слунарима прави поменута Фабрика Фелка у Прагу; најпосле о брасце од воБа прави најлепше Фабрика Арнолдова у Готи, и препоручују се ове врсте: јабука бр. 1,7, 14, 24, 91, и 111; крушака бр. 1, 3,14,19, 26, и 74; шљива бр. 2, 10, 15, и 24. Што се тиче школских књига за ученике, то се имају употребити у основној дневној школи оне, штосе печатају у државној књигопечатњи у Бечу и у Будиму док се друге удесније књиге не напигау. Књиге, које се за сад употребити имају ово су; српски буквар бечки и будимски, три српске читанке бечке и будимске, часловац, псалтир, црквенопојање, катихисис, немачки буквар, и немачко језикословље, и освм ових библичне приповетке од ДаничиБа и оне од ВукиЕевиЕа. За повторну школу, док се не напишу удесније гњиге, да се употребе ове; поуке у воБарству и шумар-

ству од СтојановиЕа, и поука о вртарству и челарству од Парташа, обе у ц. кр. школској књижари у Бечу, поука о свиларству, као и мали ратар, мали сточар и мала господарица од КлајиЕа у Загребу. Што се тиче остале учевне опреме за ученике, које по пропису § 28. нове уредбе засрпскенародне школе, има местни одбор о трошку школске благајнице да набавља, као: књиге, таблице, пера, артију, мастило и друго, и које има да раздаје школској деци бесплатно, осим књига и таблица, ко]е се дају само напослугу, — како се све ове ствари, као и напред наведена учевна средства што их треба школе да имају, могу добити много јевтиније, а много боље, ако се буду наручивале заједнички, то нека свака општина начини попис од онога, шта треба, а што се тиче оних потреба, које се сваке године набављати имају, нека увек после свршеног годишњег испита напраки списак и предрачун, и нека се с тим обрати свом епархиском школском одбору, а сви епархијски одбори школском савету, да се за све на једанпут начини погодба и наручбина. Што се тиче услова (§ 28.) под којима Ее се давати књиге и друге школске ствари сиромашкој деци на послугу наређује се следујуВе: књиге за I. разред да послуже Једно коло деце; књиге за П. разред два кола, за III. разред три, за IV. четир, за А. и VI. разред пет и шест коладеце; таблице од камена могу више кола деце посдужити,, за то ко разбвје, да накнади; што се осталих ствари тиче, то да се даје артије, пера, и мастила, колико треба, али, да деца исписану артију врате гаколи, исто тако да вратеистрогаена пера, дргакове и празна стакла од мастила; ако ли ко силом гата од ових ствари буде кварио ил крхао ил просииао, да оно гаколи накнади, као и ко буде силом артију прљао; за то Ее се пазити, да перо траје најмање 7 дана, писаљка месец дана, а држаље 2 месеца, тако и стаколце мастила. Најпосле гато се тиче учитељских књига прописује се, да се за школску књижницу набаве све оне књиге, којих се учитељи по наставном плану држати имају, о чему се рад набавке гаколски управитељи и старатељи, и рад чувања учитељи под одговор стављају. *) Школски надзорници пазиЕе, да се уредбе ове тачно вргае, и подносиЕе о томе извештаје, и даље нужне предлоге.

БЕЛЕШКЕ О СВАЧЕМУ. О оплемењивању стоке. При оплеменивању стоке најважније је, добар избор мужака (бика, ајгиранераста, овна,) па како се у овоме многи љуто превари, * За сва остаза учена сретства која нису овде наведена наређено је, да се начине и онда ће се препоручити, кад које буде готово.