Glas naroda

360

другу недодирује у иесак, који си најпре усијао па нзхладио и то у суд, којиима добар заклопац, даие промахује ваздух у њега. Песак прнма у себе испаравање јабука и тако Бе оне остати суве и задржаЕе свој мирис. Смрзнуте јабуке и крушке могу се опет повратити, ако их, док се још нису откравиле, преспемо са хладном водом 1 — 2 палца високо, па кад се укорепи лед око њих а ми одлијмо воду, убришимо лед са љуске и осушимо јабуке и крушке у топлој соби. Да сачуваш лебац од плесни метни у тестоонај — са или кима па га добро измеси те Еешлебац сачувати од плесни, лебац Ее бити куснији и дуже Ее се држати. Ако хоЕеш да ти лебац буде леп и да му се кора стакли, а ти отри пеЕ, пре но што туриш лебац у ку, мокром сламом, кад си лебацвеЕ метнуо у пеЕ, запуши пеЕ такођер мокром сламом. Водена пара што Ее се испарити са мокрог огњишта и влажне сламе, слеЕе се на лебац те Ее му кора бити мркожута и светла. Да познаш јесу ли јаја скорашња узмите суни 7 лоти соли у холбу воде. Кад се растопи метни јаје које хоЕеш да видиш јели скорашње у ту воду. Ако је јаје тај дан снешено, оно Ее потонути на дно, ако је један дан старо, неЕе доспети на дно, ако Је три дана старо, пливаЕе у води а ако је старије од пет дана, пдиваЕе горе по води и што се више иснољи то је све старије. Да распознаш памук у платну, узми један комаднЕ од онога за које сумњаш да има и памука, па добро накваси тај комадиЕ у води у којој јерастворен шеЕер и кухиња со; кад се осуши, а ти спали тај комадиЕ, па ако је пенео црн, онда је са платнои било и памука, ако ли је пепео граораст онда је тканина од чиста платна. Да ти пиЂе у лето буде хладно ,ваљастаклоили боиу, у којој је пиЕе, замотати у наквашен салвет, па оставити на промаји, особито према северној страни. Затим се салвет може чешЕе квасити и то Ее пиЕе веВма да олади, него ако стакло метнеш самоуводу. Да ти се надимљено месо (и шунка) не уцрвља. метни месо у добро просејан пепео буковог дрвета, ал најпре очисти месо од плесња, ако га је било. Месо се тада може и у хартију завити. Да очистиш прље са рубља, изтуци уаванузрео кестен, кад га ољуштиш; то брашно намажеш на прљу па кад сада пропереш рубље, прље Ее саме од себе да нестану. — Моловане слике могу се очистити, ако се једна Фунта сирових кромпира ољушти и то све успеу 4 Фртаља воде па остави целу ноЕ да се пари. Затим се одмах може употребити тако, ако се са сунЈером и Фланером слике чисте, све дотле док прљежа нестане.

Да ти »Флор" постане крут, натапкај комадиЕ платнау јакој,чистој житарици ракији, па метниумотан Флор у комад, кад се наквасио, рашири га између два листа хартије.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. Цешта 4 новем. — И данас, као обпчко при завршетку недеље, беше елаба радња а цене непромењене. Бедежено је: Узанц-шенице за пралеЕе 7 ф . 95 н. и 8 ®ор. у еспапу. Зоб за продеЕе 2 Фор. 22 нов. у готовон 2 «ор. 23 нов. у еспапу. Еукуруз за мај и јуни 4 Фор. 32 новч. за готово, 4 Фор. 85 нов. за еспап.

тако јако прижегло да би човек чисто помислио,сад Ее се сва земља морати истопити па канути у ништа као шко вели наш опЕе познатн и опЕе љубљени Еир Мишка. ЛишЕе на дрвеЕу стоји тако мирно зао приковано ама ни да се макне, по селу влада мртва тишина, само што се по где где указује које псето, које би својим лавежом да покаже превелику верноет. Ал' да, напоменух нашег Иир Мишку. Може још лако бити, да га ти мој читаоче и непознајеш? Но, лепа парада! Не познав^ти Еир Мишку, значн толико, колико непознаватн ништа. Па ваљда нисте још никада ни чули за њега? Но то би било и сувише. Та зар ви мислите да је он којеко? А да које је молим вас оно прошо поред покојног Напулиона Бунапарте па скинуо пред њиме шубару своју, нашто је Напулијун скин'о свој шешир па реко: Добар дан ћир Мишка? Па сигурно још ни то нисте чули, да је само један Једини јунак био на крају света, па је сео на крај земље весео махао ногама и пљуцко у ништа! — Е, ако нисте слушали ево чујте сад па се дивите уму и јунаштву нашег Пир Мишке. — Еир Мишка је иначе поштен и ваљан човек, а и имуЕан је прилично. Сваки га у селу са његовенаучености припознаје и поверава му се. Акојегдетребало писати писма, адресирати каке пакете, склапатиуговоре и тако даље. Ко Ее други то учинити до ћир Мишка, а осим тога је за тај свој грдни труд свугде бивао особито награрен. Рекох грдни трудјер ваља да знате, да је свако слово његово било поФата велико, и осим тога му се линије горе пеаале, а то, молим вас, по једнога старог човека није баш сувише лак посао. Па како је скроман, он је на све то искао само по коју кришкипу сира за лек, и по

Ш11Ш1. 0 Ч Е В И. СЛИКА ИЗ НАРОДНОГ ЖИВОТА. написао Јосим Суботић. I. Недеља је. Ала је то жестока вруЕина. Свуда ј е